Kong Harald taus om spanskekongen

En lite snakkesalig kong Harald vil ikke kommentere Juan Carlos sin abdisering i dag.

Kong Harald var svært taus om abdiseringen til Juan Carlos da NRK var til stede under utdelingen av Kreftforskningsprisen 2014 i Universitetets festsal i Oslo i dag.

TAUS: Kong Harald var svært taus da NRK var til stede under utdelingen av Kong Olav Vs Kreftforskningspris 2014, i Universitetets festsal i Oslo i dag.

Like etter klokken 11 i dag ble det kjent at kong Juan Carlos av Spania ønsker å gå av.

Men Kong Harald var svært taus om abdiseringen da NRK var til stede under utdelingen av Kreftforskningsprisen i Oslo i dag.

Heller ikke det norske slott ønsker å kommentere saken overfor NRK.

Men spanskekongen Juan Carlos snakker gledelig med pressen.

Spanias kongehus

GÅR AV: Spanias neste konge, Felipe, sees bak sine foreldre, kong Juan Carlos og dronning Sofia, på dette bildet fra februar i år.

Foto: Gerard Julien, Pool, File / Ap

– Da jeg ble konge, lovet jeg å tjene det spanske folket. Mitt mål var å la spanjolene ta kontroll over sine skjebner, at vår nasjon skulle bli et demokrati integrert i Europa, sa kongen i en TV-sendt tale etter at abdikasjonen ble kjent mandag.

– Nå må yngre mennesker ta over. Yngre mennesker med energien og pågangsmotet som kreves for å møte dagens utfordringer, fortsatte han.

Ekskjæresten gratulerer Félipe

Ifølge den spanske statsministeren går den 76 år gamle kongen av på grunn av personlige årsaker, og det er den 46 år gamle kronprins Félipe VI som overtar tronen, som er eneste sønn av det spanske kongeparet.

Félipe og Eva Sannum

GRATULERER: Eva Sannum, som er ekskjæresten til den kommende kongen, sier at Félipe er en dyktig, dedikert og samvittighetsfull mann. Her er de avbildet under bryllupet til kronprinsparet i Oslo i 2001.

Foto: Scanpix

Norske Eva Sannum, som er ekskjæresten til den kommende kongen, sier til NRK at Félipe er en dyktig, dedikert og samvittighetsfull mann.

– Jeg gratulerer selvfølgelig den påtroppende kongen! Dette er et smart trekk. Félipe er rett mann for jobben og situasjonen Spania er nå er inne i. En dyktig, dedikert og samvittighetsfull mann, sier hun.

Sannum og den daværende kronprinsen var sammen for 12–15 år siden, og var blant annet til stede under bryllupet til kronprinsparet i Oslo i 2001.

Hun påpeker videre at det er viktig å ære kong Juan Carlos for det viktige arbeidet han har gjort med demokratiseringen av Spania helt siden han tok over etter general Franco i 1975.

Elefantjakter i krisetider

Under det TV-sendte intervjuet med Juan Carlos sa han at det var mange følelser involvert i hans avgjørelse om å abdisere.

– Jeg har nytt deres suksesser og lidd med dere i vanskelige tider. Jeg ønsker alt godt for Spania, landet jeg har viet hele mitt liv til. Jeg vil takke det spanske folk, mine medhjelpere og dronningen for all støtten, sa Juan Carlos.

Flere historikere som NRK har snakket med i dag mener det er de mange skandalene som er årsaken til at kongen går av.

Blant annet er prinsesse Cristina og hennes ektemann under etterforskning for korrupsjon, skattesvindel og hvitvasking av kriminelle penger, og Juan Carlos berømte elefantjakt i Botswana satte sinnene i kok hos spanjolene.

Kongen har også slitt mye med helsen de siste årene, og har hatt hele seks hofteoperasjoner i løpet av kort tid.

Utpekt av diktator-Franco

For at kongen skal kunne abdisere, må imidlertid grunnloven endres. Det skjer uten problemer, ifølge statsminister Mariano Rajoy.

Kong Juan Carlos var personlig utpekt av Spanias diktator Franco til å bli Spanias konge, noe han ble etter Francos død i 1975. Den nye kongen utmerket seg raskt med å drive gjennom omfattende demokratiseringsprosesser i landet.

Det er foreløpig ikke kjent hvilken dato kongen abdiserer.

Populære Félipe

I en meningsmåling i desember i fjor svarte 62 prosent av de spurte at kong Juan Carlos burde abdisere til fordel for kronprins Félipe. Det var en økning på 17 prosentpoeng i løpet av ett år.

Wibecke Lie, som er ekspert på europeiske kongehus og tidligere journalist, sier til NTB at den kommende kong Félipe og hans Letizia er svært populære i Spania.

– Om Felipe klarer å ivareta den positive arven etter sin far, gjenstår å se. Faren ble jo enormt populær da han i 1981 hindret et forsøk på statskupp i Spania. Det er i hvert fall ikke foreløpig noe som tyder på at Félipe ikke vil mestre den fremtidige kongegjerningen, sier Lie.

Dette er den tredje abdikasjonen i de europeiske kongehusene i løpet av kort tid.

SISTE NYTT

Siste nytt