NRK Meny
Normal

Kong Felipe fjerner søsterens hertuginne-tittel

Spanias kong Felipe har besluttet at hans bedrageritiltalte søster, prinsesse Cristina, ikke lenger får kalle seg hertuginnen av Palma.

Prinsesse Cristina av Spania og ektemannen Inaki Urdangarin

Prinsesse Cristina av Spania og ektemannen Inaki Urdangarin er begge trukket inn i en stor korrupsjons- og skatteunndragelsessak i Spania. Her er de gjester under den spanske kronprinsessens bryllup i Stockholm i 2010.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I en uttalelse opplyser det spanske hoffet at tittelen offisielt vil bli fjernet fredag.

Prinsesse Cristina på vei til rettssalen

Prinsesse Cristina på vei til retten i Palma i fjor.

Foto: PAUL HANNA / Reuters

Prinsesse Cristina (49) er det første medlemmet av den spanske kongefamilien som er blitt tiltalt i en straffesak. Bakgrunnen for tiltalen er en etterforskning mot hennes ektemann Inaki Urdangarin, som tidligere spilte på det spanske landslaget i håndball.

Tiltalt for skattesvindel

Sammen med en tidligere forretningspartner anklages Urdangarin for å ha underslått en sum tilsvarende over 50 millioner kroner i offentlige midler som var tildelt en veldedig stiftelse.

Tiltalen mot prinsesse Cristina lyder på medvirkning til skatteunndragelse.

Søsteren til Spanias kong Felipe har vært under etterforskning for svindel, skatteunndragelse og hvitvasking sammen med ektemannen Iñaki Urdangarin i flere år.

Iñaki Urdangarín

Iñaki Urdangarín – tidligere håndballspiller, nå forretningsmann, kongelig svigersønn og Hertug av Palma.

Foto: JOSEP LAGO / Afp

Iñaki Urdangarin og hans tidligere forretningsforbindelse er mistenkte for å ha tatt ut opptil 50 millioner kroner i offentlige midler fra en veldedig stiftelse. Prinsesse Cristina satt i styret til organisasjonen mens hennes mann var styreleder.

Prinsesse Cristina møtte til et seks timer langt avhør i Palma i februar i fjor, men husket da ifølge henne selv lite. I åpen rett ble den 49 år gamle firebarnsmoren grillet om mistankene om at underslåtte penger skulle ha blitt brukt til personlige utgifter. Cristina sa da at hun stolte på sin mann, og ikke hadde kjennskap til hans forretninger.

Skandale for kongehuset

Den spanske kongefamilien

Den spanske kongefamilien: kong Felipe, dronning Letizia, prinsesse Sofie og kronprinsesse Leonor.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Saken har vært en stor belastning for det spanske kongehuset, og har ligget som en mørk skygge over familien i flere år. Cristinas bror, kong Felipe, sverget på et ærlig og åpent monarki da han tok over tronen 18. juni i fjor.

Prinsessen har avstått fra offisielle oppdrag siden saken startet, og var heller ikke til stede på kong Felipes innsettelsesseremoni.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt