Hopp til innhold

Kompromiss-resolusjon om Nord-Korea til Sikkerhetsrådet

USA har droppet de mest dramatiske straffetiltakene mot Nord-Korea i et resolusjonsforslag som går til avstemming i FNs sikkerhetsråd i kveld.

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un under en inspeksjon.

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un under en inspeksjon.

Foto: KCNA

I den opprinnelige resolusjonsteksten gikk USA inn for full oljeboikott av Nord-Korea, i tillegg til internasjonal svartelisting av landets leder, Kim Jong UN.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters gikk det opprinnelige forslaget ut på innreiseforbud for Kim og fire andre nordkoreanere. I tillegg ville deres eiendeler i utlandet bli frosset. I den endelige teksten nevnes bare én av disse personene.

Utvannet oljeboikott

I et forsøk på å hindre kinesisk og russisk veto i FNs sikkerhetsråd, dropper USA full oljeboikott til fordel for et utvannet forslag, ifølge Reuters. I tillegg rammes import av visse varer fra Nord-Korea.

  • Den totale eksporten av raffinerte oljeprodukter til Nord-Korea skal ikke overstige to millioner fat pr. år.
  • Eksporten av råolje til landet skal ikke overstige dagens nivå.
  • Salg av kondensater og flytende naturgassprodukter til Nord-Korea forbys.
  • Import av tekstiler fra Nord-Korea forbys.
  • Resolusjonen oppfordrer til inspeksjon av skip i internasjonalt farvann, men bare med tillatelse fra flaggstaten, og bare hvis det er "rimelig grunn" til å anta at skipet frakter forbudt last fra Nord-Korea. I det opprinnelige forslaget ba USA om at Sikkerhetsrådet ga alle land fullmakt til å bruke "alle midler" til å stanse og inspisere fartøyer på en svarteliste som FN skulle godkjenne.

Det er særlig Kina som forsyner Nord-Korea med råolje, rundt 500 000 fat i året. I tillegg kommer 200 000 tonn raffinerte oljeprodukter. Russland har en eksport på rundt 40 000 tonn råolje i året til regimet i Pyongyang.

Parade i Nord-Korea

Forsvaret er selve ryggraden i det nordkoreanske regimet. Ledelsen er overbevist om at atomvåpen er nødvendig for å unngå samme skjebne som Saddam Hussein i Irak og Muammar al-Gaddafi i Libya.

Foto: Peter Svaar / NRK

Nord-Korea advarer

Utenriksdepartementet i Nord-Korea advarer USA mot å fortsette de «ulovlige og urettmessige» sanksjonene mot landet.

– Nord-Korea er forberedt på og villig til å bruke alle midler, heter det i en uttalelse.

Videre advarer landet om at det kan forårsake USA «den største smerten og lidelsen landet noen gang har gått gjennom i dets historie».

Usikkert om resolusjonen blir vedtatt

Resolusjonsteksten fra USA blir lagt fram på et lukket møte i FNs sikkerhetsråd kl. 21, norsk tid i dag. Vanligvis har USA og Kina gått sammen om å presentere resolusjoner knyttet til straffetiltak mot Nord-Korea. Denne gangen skal Kina ha fått presentert resolusjonsforslaget samtidig med resten av Sikkerhetsrådet for en uke siden.

Det har ikke kommet noen offisiell kommentar til teksten, men en talsmann for Kinas utenriksdepartement sier Kina er enig i at det er nødvendig med en "samlet respons" fra FNs sikkerhetsråd på Nord-Koreas sjette atomprøvesprengning.

Putin: De spiser heller gress

Vladimir Putin

Russlands president, Vladimir Putin, benyttet BRICS-møtet i Xiamen i Kina i forrige uke til å uttale seg om Nord-Korea. 5. september 2017.

Foto: SPUTNIK / Reuters

– Nordkoreanerne spiser heller gress enn å gi opp sitt atomprogram hvis de ikke føler seg trygge. Det sa Russlands president, Vladimir Putin, på et møte i den kinesiske byen Xiamen i forrige uke.

Putin har også advart mot de humanitære konsekvensene av nye straffetiltak. Men samtidig er Russland opptatt av å spille en mer sentral rolle i det internasjonal Nord-Korea diplomatiet.

Da kan ikke landet bli stående som det eneste blant de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet som går imot en innskjerping, dersom Kina aksepterer USAs utvannede forslag.

Formålet med nye sanksjoner er å presse Nord-Korea til å stanse sine programmer for utvikling av atomvåpen og langtrekkende raketter.

SISTE NYTT

Siste nytt