Komiker leder presidentvalget i Guatemala

Komiker og skuespiller Jimmy Morales er kjent for å ha spilt en dum cowboy som tilfeldigvis ender opp som president. Nå komedien bli virkelighet.

Jimmy Morales er presidentkandidat i Guatemala

TV-komikeren Jimmy Morales vil kjempe mot korrupsjon i Guatemala.

Foto: Esteban Felix / Ap

Søndag ble det holdt valg i det latinamerikanske landet. Etter at 94,9 prosent av stemmene er talt, leder komikeren Jimmy Morales med 24,4 prosent oppslutning.

Det hele kan virke som et resultat av folkets forakt for korrupte politikere. 46-åringens karriere startet nemlig som en spøk. I filmserien «Nito y Neto» spiller han en tulling som ender opp som president.

Her kan du se klipp fra filmen:

Verken korrupt eller tyv

– Jeg er glad! Vi håpet at dette ville skje, selv om oddsene var lave, sier Morales til Reuters mandag.

Med slagordet «Ikke korrupt, ikke tyv» gikk han til valg. Slagordet ser ut til å ha gått rett hjem hos folket i Guatemala.

– Vi stoler ikke på politikere. Kampen for en regjering som ikke er korrupt må fortsette, uavhengig av hvem som vinner, sier velger Leonel Sanchez til The Wall Street Journal.

Senest i forrige uke ble Guatemalas tidligere president, Otto Pérez Molina, tvunget til å gå av og varetektsfengslet, mistenkt for korrupsjon.

President Otto Perez Molina

Den tidligere presidenten i Guatemala Otto Pérez Molina er varetektsfengsel og mistenkt for grov korrupsjon.

Foto: Moises Castillo / Ap

Pérez er anklages for å lede et massivt og velorganisert opplegg for å redusere importørers tollavgifter i bytte mot millionbestikkelser. Opplegget kalles «La Linea» (linjen), etter telefonen de involverte kunne ringe for å få tilgang til korrupte tollfunksjonærer.

Leder valget – men det blir ny runde

Nyvalget ble holdt bare få dager etter at presidenten gikk av. Reglene i Guatemala er slik at presidenten må få 50 prosent av stemmene for å vinne. Derfor går det mot gjenvalg mellom Mortales og kandidaten som får nest flest stemmer. Dette valget skal holdes 25. oktober.

Mye korrupsjon

Guatemala er landet i Mellom-Amerikas sterkest økonomi, men 53 prosent av befolkningen likevel lever i fattigdom. Landet har vært preget av korrupsjon og mye vold etter at borgerkrigen tok slutt i 1996.

Den avgåtte presidenten Otto Pérez Molina er også tidligere general. Han deltok i den brutale krigen som kostet 200.000 mennesker livet. Ifølge FN ble de aller fleste av dem ofre for regjeringshæren og halvmilitære dødsskvadroner.

Les også: – Norge mest korrupt i Skandinavia

SISTE NYTT

Siste nytt