Hopp til innhold

Denne kometen passerer uvanlig nær i kveld

Søndag passerer kometen Wirtanen nærmere jorda enn den vil gjøre på flere hundre år. – Vil kanskje kunne sees fra hytta, sier lederen for Norsk Astronomisk Selskap.

Kometen Wirtanen

Dersom du får øye på kometen vil den se ut som en liten grønn kule på himmelen.

Foto: Nicolas Biver / AFP

Søndag passerer kometen Wirtanen innenfor 11,5 millioner kilometer fra jorda, omtrent 30 ganger avstanden mellom jorda og månen.

Det er ifølge NASA en av de topp ti nærmeste komet-passeringene de siste 70 årene, og er nærme nok til at det kan bli mulig å observere kometen med det blotte øyet.

For å se Wirtanen må man se mot sørøst, like ved en sterk stjerne som heter Aldebaran. Den ligger omtrent midt mellom stjernebildene Pleiadene og Orion.

Nærmeste på hundrevis av år

Kometen er periodisk og passerer jorda i det fjerde kvartalet hvert femte år, men denne helgen vil trolig være den beste tiden for å observere den på svært lang tid.

– Denne gangen vil Wirtanen komme nærmere jorden enn den har gjort på hundrevis av år, og nærmere enn den vil gjøre på flere hundre år frem i tid, sier NASA-forsker Paul Chodas i en pressemelding på NASAs hjemmesider.

Siden det er umulig å forutse nøyaktig hvor mye lys en komet vil avgi, er det også vanskelig å vite hvor synlig Wirtanen vil være på himmelen.

– Selv om den ikke skulle være mulig å se med det blotte øyet, vil den kunne observeres med en kikkert eller et lite teleskop, opplyser romfakultetet på universitetet i Maryland, ifølge mediehuset Vox.

En grønn kule på himmelen

Dersom du skulle være så heldig å observere kometen, vil den se ut som en liten grønn kule på himmelen.

Leder Tor Einar Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap forklarer at grønnfargen kommer av gassen kometen avgir.

– Gassen fra kometen blir selvlysende av det ultrafiolette lyset fra sola. Prosessen ligner litt på det som lager grønt nordlys, selv om det ikke er helt det samme.

Tor Einar Aslesen

Leder Tor Einar Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap sier at han dessverre ikke har sett kometen selv, men at han kjenner flere fra Vestlandet som har observert den.

Foto: Privat

Han forklarer videre at Wirtanen trolig har svevet rundt i solsystemet mye lenger enn menneskets levetid.

Det er også helt tilfeldig at den nå går i en bane som gjør den synlig fra jorda.

– De fleste kometer er antakelig 4,6 milliarder år gamle. Så Wirtanen har helt sikkert vært et objekt langt borte som har blitt slynget inn i en bane rundt sola.

– Kan kanskje sees fra hytta

Kometen har ifølge Aslesen en svært høy fart, noe som gjør at den ikke vil være synlig med det blotte øyet i mer enn et par dager til.

Og det er klarvær som er nøkkelen dersom du ønsker å få øye på den, forklarer han.

– I tillegg må det ikke være altfor sterk måne og ikke veldig fuktig luft. Den er også mest synlig dersom man befinner seg et sted med lite kunstig lys. Kanskje den vil være synlig fra hytta, dersom det ikke er kjempesterke lamper i nærheten.

Hva er det med kometer som fascinerer folk?

– Det har å gjøre med at mange av dem ofte kommer litt overraskende på oss, og at de er overlevende fra solsystemets tidligste tider.

Kometen Wirtanen er oppkalt etter den amerikanske astronauten Carl. A. Wirtanen, som forsket på kometer og asteroider.

SISTE NYTT

Siste nytt