Hopp til innhold

Drapsmannen flyttet fra Norge

Ibrahim Shkupolli, som skjøt og drepte fem personer i Finland i dag før han tok sitt eget liv, flyttet til Finland fra Norge i 1990.

Etersøkt mann i Finland: Ibrahim Shkupolli
Foto: Finsk politi

Like etter innledet han et forhold til den nå drepte kvinnen som ble hans samboer i 18 år.

Hadde ikke våpenlisens

Kosovoalbaneren var en kjenning av politiet og var før dagens massakre dømt for både mishandling og brudd på våpenloven, og han var også ilagt rettslig påbud om å holde seg borte fra den tidligere samboeren.

Esbo, Finland

Tente lys utenfor Sello kjøpesenter minnet om ofrene for massakren i dag.

Foto: Markus Schreiber / Scanpix/AP

I kveld er det klart at Shkupolli ikke hadde våpenlisens. Finlands statsminister Matti Vanhanen sier at bakgrunnen for drapene må granskes.

– Spesielt tenker jeg på bakgrunnen til det ulovlige våpenet og hvordan gjerningsmannen hadde fått tak i det. Oppmerksomheten kommer nå til å bli rettet mot det store antallet våpen i landet vårt, sier Vanhanen.

For Finland har blitt rammet av flere alvorlige skyteepisoder de siste årene. I september i fjor skjøt og drepte en 22 år gammel mann ti personer på en yrkesskole i Kauhajoki før også han tok sitt eget liv.

I november 2007 skjøt og drepte en 18-åring seks medelever, rektoren og helsesøsteren på Jokela skole i finske Tusby. Drapsmannen tok så sitt eget liv.

Advarte mot nye massakrer for to dager siden

Forsker Atte Oksanen, som har studert skolemassakrene, advarte så sent som for et par dager siden om at det kunne komme nye, alvorlig voldsepisoder i Finland.

Esbo, Finland

Politiet arbeider på åstedet etter at Ibrahim Shkupolli drepte fem personer før han tok sitt eget liv.

Foto: Jussi Nukari / Scanpix/AP

Han mener Finland har et grunnleggende problem med en voldskultur som man ikke har villet diskutere, men at politikerne peker på volldshandlingene som enkelthendelser i stedet for å ta tak i de grunnleggende problemene.

– Problemene løses ikke med strengere våpenlov eller mer ressurser til politi, sier Oksanen, som er dosent i sosialpsykologi ved Tammerfors universitet.

Han mener alkoholproblemer og psykiske problemer utgjør en stor del av Finlands problem.

– Det burde nok ha blitt bevilget mer penger til psykiske behandlingstilbud, sier han til svenske SVT .

SISTE NYTT

Siste nytt