NRK Meny
Normal

Tsvangirai kolliderte med bistandsbil

Lastebilen som kolliderte med Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai i går, tilhørte amerikanske og britiske bistandsorganisasjoner.

Kjøretøyet som Morgan og Susan Tsvangirai satt i
Foto: DESMOND KWANDE / AFP

Bilen tilhørte en kontraktør som arbeidet for amerikanske og britiske bistandsorganisasjoner, og var merket USAID, melder amerikanske ABC News.

Sjåføren, som ble arrestert etter den kraftige kollisjonen, var ansatt av en britisk organisasjon, opplyser amerikanske kilder.

Morgan Tsvangirai fikk ingen større skader, men mistet kona Susan i kollisjonen i Buhera-området sørøst i landet.

Les: Tsvangirais kone døde i bilulykke

- Han kan trolig forlate sykehuset i dag eller i morgen, sier doktor Douglas Gwatidzo ifølge nettavisen Irish examiner.com.

Kom i motgående felt

Lastebilen var ifølge ABC News ute på et rutinemessig oppdrag, da sjåføren tilsynelatende mistet kontrollen og kom over i motgående kjørefelt.

Tsvangirais bil ble truffet og kastet rundt flere ganger.
Ingenting tyder på at kollisjonen skyltes noe annet enn en ulykke, selv om den tidligere opposisjonslederen har mektige fiender i det gamle regjeringspartiet ZANU-PF.

Saken fortsetter under bildet:

Susan og Morgan Tsvangirai.

Susan og Morgan Tsvangirai. I går ble Susan drept i en bilulykke.

Foto: AP

- Kvitter seg med fiender

I Harare løp ryktene om et politisk attentat fredag kveld, og mange var overbevist om at Zimbabwes mangeårige diktator Robert Mugabe hadde gjort et nytt forsøk på å rydde sin argeste politiske motstander av veien.

- Jeg er skeptisk til alle bilulykker i Zimbabwe som involverer opposisjonspolitikere, sier Tom McDonald, USAs ambassadør til Zimbabwe i perioden 1997 til 2001.

- President Mugabe har en historie for påfallende bilulykker. Det er slik han kvitter seg med folk han ikke liker, sier McDonald.

Mugabe på besøk

Medlemmer av Tsvangirais parti Movement for Democratic Change (MDC) sa i går at det var for tidlig å si om ulykken var noe mer enn en ulykke. Tsvangirais sekretær og sjåfør ble også skadet i kollisjonen.

Mugabe, som etter langvarig press til slutt gikk med på en samlingsregjering, besøkte Tsvangirai på sykehuset i går kveld.

Les: Enighet om regjering i Zimbabwe

Les: Tsvangirai teken i eid

Ian Makone, MDCs valgleder sier Tsvangirai er svært fortvilet over tapet av kona.

- Vi vet så altfor godt hvilken smerte og sorg dødsfallet har påført deg personlig, familien din og hele Zimbabwe som nasjon, sa Sør Afrikas president Kgalema Motlanthe i en meddelse i dag.

Kona Susan ble 50 år og var svært populær blant MDC-tilhengerne. Tilhengerne brukte å synge "mor, mor" mot henne når hun var tilstede på ulike tilstelninger med sin mann.

Hun unngikk det politiske rampelyset, men sto last og brast med sin manns kamp som Mugabes fremste opponent.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt