Koleraen har nådd Port-au-Prince

Myndighetene i Haiti bekrefter nå at koleraepidemien har kommet til hovedstaden. Det er stor frykt for at koleraen skal spre seg i teltleirene der flere hundre tusen jordskjelvofre bor under elendige sanitære forhold.

Haiti Disease Outbreak

En kvinne med kolera-symptomer ble mandag båret til en klinikk i Archaie i Haiti. Koleraen sprer seg til stadig flere i det jordskjelv- og orkanrammede landet.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

Det skal til nå være registrert over 70 tilfeller av kolera i Port-au-Prince, ifølge FN.

Det er hittil konstatert ett dødsfall i byen, men ifølge helsemyndighetene er det ikke umiddelbar fare for omfattende spredning av den livstruende sykdommen i hovedstaden.

Frykter spredning til teltleire

Det er stor frykt for at epidemien skal spre seg i teltleirene der flere hundre tusen jordskjelvofre bor etter at hjemmene deres ble ødelagt i jordskjelvet i januar. Det er svært dårlige sanitære forhold i teltleirene, og WHO og flere hjelpeorganisasjoner mener koleraen kan spre seg som ild i tørt gress om den når disse.

Kolera i Haiti

En innbygger i Port-au-Prince kvitter seg med skittent vann. Koleraepidemien i Haiti krever stadig flere liv. Myndighetene mener antall kolera-dødsfall nå er over 500.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Ungar med kolera vert undersøkte av doktor

Barn med kolera blir undersøkt av lege.

Foto: HO / Reuters

583 mennesker er så langt ofre for sykdommen i Haiti. Antallet personer som får medisinsk behandling for kolera, har steget til over 9100.

– Dette inkluderer de 73 tilfellene vi til nå har oppdaget i Port-au-Price. Vi tror antallet vil stige, sier Jon Andrus, direktør i FNs regionale helseorganisasjon PAHO.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere uttalt at koleraepidemien i Haiti ikke har nådd toppen, og at landet måtte forberede seg på at sykdommen også ville ramme den tett befolkede hovedstaden.

LES: Hjelpeorganisasjonene forventer det verste

Mysterium

Kolera er en infeksjonssykdom i mage og tarmsystem som kan føre til voldsom diaré og alvorlig dehydrering.

Bakterien smitter fra avføring gjennom forurenset drikkevann og mat, men kolera-utbruddet i Haiti fremstår ennå som et mysterium.

Sykdommen skal ikke ha vært påvist i Haiti siden 1960-tallet, og WHO-eksperter har ingen ledetråder i jakten på smittekilder.

LES: WHO: Koleraen ute av kontroll

Teltleirene overlevde orkanen Tomas

Sist uke ble Haiti rammet av orkanen Tomas. Flere byer ble oversvømmet, og sju mennesker er bekreftet omkommet i orkanen forskjellige steder i landet, ifølge myndighetene.

LES: Jordskjelvofre kom helskinnet fra orkan

Teltleirene i Port-au-Prince, hvor det bor flere hundre tusen jordskjelvofre, kom seg gjennom orkanen i bedre stand enn ventet.

250.000 mennesker mistet livet i jordskjelvet i Haiti i januar, og gjorde rundt en million hjemløse. De fleste av landets innbyggere levde allerede før jordskjelvet i dyp fattigdom.

SISTE NYTT

Siste nytt