– Dagene etter kom det uvanlig sterk kost fra FN

På et kontor bare noen hundre meter fra der flyene krasjet inn i World Trade Center, satt Norges FN-ambassadør Ole Petter Kolby og var øyenvitne til et av verdenshistoriens mest omtalte dramaer.

Ole Peter Kolby ledet FN-komiteen i 2001

Norge var medlem av FNs sikkerhetsråd i 2001 og Ole Petter Kolby ledet mange av møtene i det dramatiske året.

Foto: FN/Scanpix / Scanpix

– Jeg satt på mitt kontor i 39. etasje. Et kontor som er vendt mot syd. Fra vinduet så jeg en voldsom røykutvikling i World Trade Center. Akkurat da visste jeg jo ikke hva som hadde skjedd, forteller den nå pensjonerte toppdiplomaten.

Ante ikke hva som skjedde

Uvitende om dramaet som utspilte seg bare noen hundre meter fra kontoret, gikk Kolby ut i lobbyen og skrudde på en TV. Da kom sjokket.

– Der - direkte på TV kunne vi se det andre passasjerflyet krasje rett inn i det nordre tårnet som bare var noen få hundre meter fra oss. Vi ble bare sittende og følge med, og klistret til TV-en forstod vi fort at dette var stort.

– Ryktene begynte etter hvert å svirre om at det var flere fly på vei. Vi ante rett og slett ikke om vi var under angrep eller hva som kom til å skje, sier Kolby om den dramatiske dagen.

Den norske delegasjonens kontor lå på hjørnet mellom 50. gate og 3. avenue i Midtown, ikke langt unna FN-bygningen.

– Hele nedre del av Manhattan så ut som en krigssone og det utviklet seg en enorm folkevandring gjennom hele Manhattan, siden undergrunnen var stengt.

– Folk med støv på dressene og sår kom gående gjennom byen. Det hele var helt surrealistisk og hele byen var i sjokk, forteller Kolby.

Sør-tårnet i World Trade Center kollapser

Få kvartaler unna kontoret til den norske FN-delegasjonen ble det meste knust da det søndre tårnet kollapset.

Foto: PETER MORGAN / Reuters

Medlem av sikkerhetsrådet

I 2001 var Norge medlem av FNs sikkerhetsråd og Kolby deltok som Norges representant i de innerste diplomatiske sirkler i de uoversiktelige og spesielle dagene som fulgte.

– Denne hendelsen forandret verden. Den satt bekjempelse av terror på topp av dagsorden.

– Sikkerhetsrådet vedtok dagen etter en kraftig resolusjon, og bare 10 dager etter kom det et pålegg om bekjempelse av terror som også omhandlet de stater som huser terrorister.

– Dette var veldig omfattende og uvanlig sterk kost fra sikkerhetsrådet, og det var ingen politisk motstand og ingen motsatte seg ordlyden, sier Kolby, som husker at det var et stort samhold og en uvanlig stor grad av enighet i hva som måtte gjøres i ukene som fulgte.

Mann dekket av støv etter terrorangrepene 11. september 2001

Etter at tvillingtårnene hadde rast var store deler av Manhattan dekket med sot og aske.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Nå 10 år etter har man ikke klart å komme terroren til livs, men det har hele tiden vært viktig for FN - og Kolby - å skille mellom muslimer og terrorister.

– Det viktigste man har lært av 11. september, er at man må være forberedt på det uforutsette. For det var jo ingen som drømte at noen kunne iverksette en slik plan. Det at fire passasjerfly skulle brukes som levende bomber mot uskyldige mennesker, var rett og slett utenkelig, sier Ole Petter Kolby.

SISTE NYTT

Siste nytt