NRK Meny
Normal

Kobler politikeren Kent Ekeroth til fremmedfiendtlig nettside

Den svenske politikeren Kent Ekeroth fra Sverigedemokraterna kobles til den omstridte nettsiden Avpixlat.

Kent Ekeroth

Kent Ekeroth i den svenske riksdagen i 2011. Han nekter for å ha noe med siden å gjøre.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / Afp

Aftonbladet mener de har beviser for at Ekeroth har en sentral rolle i driften av nettsiden.

Ekeroth som representerer det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna (SD), har hele tiden nektet for at han har noe med den politiske bloggen å gjøre, men torsdag kunne Aftonbladet fortelle at de har e-poster beviser det motsatte.

E-postene skal være beviser på at han har hatt en sentral rolle i Avpixlat, et nettsted som av Aftonbladet beskrives som et nav for hat og høyreekstremisme på nettet.

– Vi må sørge for å kunne nå hverandre, vi må komme i gang tidligere på ettermiddagen, står det i en av e-postene fra Ekeroth til et redaksjonsmedlem.

Forlangte endringer

Aftonbladet har brukt det de beskriver som en sikker kilde til å gjennomgå Ekeroths e-poster med redaksjonen i Avpixlat.

I en e-post datert 22. januar i år lurer Ekeroth på hva det er med moderatoren av siden, og lurer på hvorfor innlegg blir fjernet. I en annen e-post skriver han:

– Kom igjen nå. Gjør siden interessant og levende. Akkurat nå ser det dødt ut.

Ekeroth har hele tiden benektet å ha noe med siden å gjøre, også når Aftonbladet kontakter ham i forbindelse med avsløringene.

– Dette endrer ingenting. Alt er som før, skriver han i en e-post til avisen.

Kampanje mot rasisme på nett

Aftonbladet har tidligere advart mot å stemme på Sverigedemokraterna, og i desember i fjor lanserte kulturredaksjonen i avisen at de skulle gå til krig mot rasisme på nett. De hyret inn en advokat som skulle hjelpe dem med å avsløre lovbrudd fra sider som Avpixlat.

Debattanten Mats Dagerlind, som Aftonbladet mener er hovedmannen bak siden, har beskrevet siden som en partinær plattform til SD. Men det tilbakeviser partiet selv.

– Vi har ikke noe med den der siden å gjøre. Vi kan ikke påvirke innholdet og vi vet ikke hvem som utgjør redaksjonen, har presseansvarlig i partiet, Martin Kinnunen, uttalt til Aftonbladet tidligere.

Sverigedemokraterna betegner seg selv som et demokratisk og nasjonalistisk parti. Partiet fikk 5,7 prosent av stemmene ved riksdagsvalget i 2010 og er inne med 20 mandater. I februar hadde de hadde en oppslutning på over 10 prosent på meningsmålinger i Sverige.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt