Knutby-pastoren møter Viggo

Over fem år etter at Helge Fossmo ble dømt for overlagt drap i Knutby, har Viggo Johansen møtt pinsepastoren i fengselet.

Viggo Johansen og Helge Fossmo
Foto: NRK

Natt til 10. januar 2004 blir den lille svenske bygda Knutby øst for Uppsala, rammet av det som har blitt en av Sveriges mest oppsiktsvekkende kriminalsaker.

Den norskættede pastoren Helge Fossmos kone Alexandra blir brutalt skutt og drept i familiens hjem. Naboen Daniel Linde blir skutt i munnen.

ALT OM: Knutby-saken

Den da 26 år gamle Sara Svensson, som tidligere har vært barnepike hos familien Fossmo, tar dagen etter på seg skylden for ugjerningene.

28. januar blir pastoren selv knyttet til drapet og drapsforsøket.

Via en serie sms-er skal han ha manipulert sin forhenværende elskerinne til å ta livet av sin kone.

Svensson ble overbevist til å tro at hun skulle drepe på oppdrag fra Gud.

Sex og sekt

30. juli 2004 ble Fossmo dømt til livsvarig fengsel, mens Svensson ble dømt til tvunget psykisk helsevern på ubestemt tid.

Fossmo har hele tiden hevdet at det var sektlederen, Åsa Waldau (kjent som «Kristi Brud»), som var den egentlige hjernen bak drapet, men har i senere tid innrømmet medvirkning siden han skal ha videresendt tekstmeldingene til Svensson, angivelig forfattet av Waldau.

I retssaken ble det avdekket hvordan Fossmo og Waldau skal ha styrt den lukkede pinsemenigheten i den svenske bygda.

En menighet hvor ledelsen brukte sex for å drive ut onde ånder og som lærte at døden er veien hjem.

Gift på nytt

Etter at Svea hovrätt opprettholdt livstidsdommen 12. november 2004, har Helge Fossmo sittet fengslet ved Kumlaanstalten, Sveriges største fengsel.

Han har iløpet av fengselsoppholdet giftet seg på nytt med en kvinne han ble kjent med gjennom brevveksling.

NRKs Viggo Johansen har møtt den drapsdømte pinsepastoren i fengselet. Intervjuet ser du i Viggo på lørdag på NRK1 lørdag klokka 22.35.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt