Hopp til innhold

Knivangriper i Hamburg hadde bodd i Norge

Mannen som knivstakk kunder på et supermarked i Hamburg, har i lengre tid bodd i Skandinavia og snakket flytende norsk, sier påtalemyndigheten i Hamburg.

Hamburgs ordfører Olaf Scholz legger ned blomster ved supermarked i Hamburg

ÅSTES: Hamburgs ordfører Olaf Scholz legger ned blomster ved supermarked der en mann ble drept og fem andre butikkunder skadet i et knivangrep fredag.

Foto: PAUL WEIDENBAUM / AFP

26-åringen som navngis som Ahmad A. av den tyske avisen Spiegel, og ankom Tyskland i mars 2015, etter å ha tilbrakt tid i Norge, Sverige og Spania.

Fredag ettermiddag stormet han inn i et supermarked i Hamburg-bydelen Barmbek, og knivstakk flere kunder. Deretter løp han fra stedet, men ble arrestert etter kort tid. En 50 år gammel mann ble drept og fem andre såret i angrepet.

Ifølge tyske myndigheter er 26-åringen født i De forente arabiske emirater og har palestinsk opprinnelse.

I 2016 ble asylsøknaden hans avslått i Tyskland, men han kunne ikke umiddelbart deporteres ettersom han manglet ID-papirer. Han skal imidlertid ha akseptert at han måtte forlate landet, og sågar bidratt i prosessen med å skaffe dokumenter slik at han kunne sendes ut.

Samme dag som angrepet fant sted, hadde han gått til myndighetene for å sjekke om ID-papirene hadde kommet.

Politisjef Ralf Meyer sier den mistenkte var «nærmest eksemplarisk» med tanke på den saken.

Knivangrep i Hamburg, tysk politi og brannbiler

TERRORALARM: Tysk politi slo full terroralarm da de fikk melding om macheteangrepet i Hamburg kl. 15.11 fredag ettermiddag. En 50 år gammel mann ble drept og fem andre såret i angrepet.

Foto: MARKUS SCHOLZ / AFP

Islamist

Hamburgs justisminister Andy Grote sier det er ting som tyder på at den siktede kan ha hatt et islamistisk motiv for angrepet.

Samtidig påpeker han at den pågrepne mannen hadde psykiske problemer. Sikkerhetsmyndighetene hadde flagget mannen for mulig radikalisering, men regnet ham ikke som noen umiddelbar trussel.

– Han var kjent som en islamist, men ikke en jihadist, sa han på en pressekonferanse i den tyske byen lørdag.

Hamburgs politisjef Ralf Meyer (t.h.) og innenriksminister i Hamburgregionen Andy Grote

Hamburgs politisjef Ralf Meyer (t.h.) og justisminister i Hamburg, Andy Grote.

Foto: MARKUS SCHOLZ / AFP

Betegnelsen «jihadist» brukes ofte om voldelige islamister for å skille dem fra islamister som tar avstand fra voldsbruk.

Politiet har imidlertid vært forsiktige med å gå ut med hva som var motivet bak angrepet, og dette er foreløpig ikke bekreftet. Ifølge Grote er det imidlertid lite som tyder på at han tilhørte et større nettverk.

Heltemot

Den tyske avisa Hamburger Abendblatt skriver at den arresterte mannen ikke har kunnet bli avhørt på grunn av hodeskader. Da han ble arrestert var han blodig og så ut til å ha en hodeskade.

Avisen forteller at det var Jamel Chraiet som stoppet knivmannen og holdt ham tilbake til politiet kom. Chraiet er selv innvandrer fra Tunis og bosatt i Barmbek, men han vil ikke gå med på at han er en helt.

Angrep supermarked

26-åringen knivstakk flere kunder på et supermarked i Hamburg fredag. Tysk politi slo full terroralarm da de fikk melding om hendelsen.

Hendelsesforløpet er fortsatt uklart, og ifølge noen meldinger var det et ransforsøk som gikk galt. Mannen skal ha stukket tilfeldige kunder med en stor kjøkkenkniv da han flyktet ut av butikken.

En 50 år gammel mann ble drept og fem andre såret i angrepet i Hamburg fredag. Ingen av de sårede er livstruende skadd, sier politiet.

Knivangrep i Hamburg

ANGREP: Tysk politi slo full terroralarm da en mann knivstakk og drepte én person og såret flere andre på et supermarked i Hamburg. Nå viser det seg at mannen har bodd i Norge og snakker norsk.

Foto: Markus Scholz / AP

SISTE NYTT

Siste nytt