Hopp til innhold

Knallharde asylkrav i dansk valgkamp

Ingen boliger til flyktninger. Mål om null asylsøkere til Danmark. Dansk Folkeparti krever en helt ny asylpolitikk dersom de skal støtte en blå regjering etter valget.

Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti. I forgrunnen Pia Kjærsgaard.

GODE MENINGSMÅLINGER: Kristian Thulesen Dahl tok over Dansk Folkeparti etter Pia Kjærsgaard i 2012. Hans første folketingsvalgkamp ligger an til å bli en suksess

Foto: Ole Frederiksen / Ap

18. juni går danskene til valg på et nytt Folketing. Meningsmålingene viser nærmest dødt løp mellom blokkene.

I begge leire er innvandringspolitikken avgjørende for å vinne velgere. Både Socialdemokratiet, som ledes av statsminister Helle Thorning-Schmidt, og Venstre, det største partiet på borgerlig side, konkurrerer om å være strengest i klassen.

Men den konkurransen vinner Dansk Folkeparti (DF).

I et intervju med dansk TV2 sist uke sa partileder Kristian Thulesen Dahl at de vil kreve en omfattende omlegging av asylpolitikken dersom de skal gi sin støtte til en eventuell Venstre-ledet regjering etter valget.

Delvis støtte fra Venstre

Målet på sikt er at ingen skal få asyl i Danmark. Se alle kravene i faktaboksen:

Utspillet om å fjerne flyktningers rett til bolig får delvis støtte hos Venstre.

– Det kan være gode grunner til å fire på flyktningers rett til bolig. Det vurderer vi gjerne. Det viktigste for Venstre er imidlertid å få ned antallet asylsøkere. 15 000 er rett og slett for mange, uttalte partiets innvandringspolitiske talsperson, Karsten Lauritzen, til dansk TV2.

Nettopp antall asylsøkere til Danmark er et hett tema i valgkampen. Under søndagens statsministerduell mellom Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen anklaget sistnevnte regjeringen for å føre en for liberal asylpolitikk.

Thorning-Schmidt, på sin side, mener det er meningsløst å skylde på hennes regjering for at borgerkrigen i Syria og andre konflikter i Midtøsten har sendt rekordmange mennesker på flukt.

Ny retorikk fra rød side

Samtidig er det viktig for henne å framstå som streng på innvandringsfeltet. Hennes regjering har blant annet skjerpet reglene for familiegjenforening, men ifølge opposisjonen har det kun ført til kosmetiske innstramninger.

Også Socialdemokratiets retorikk når det gjelder innvandring har endret seg.

I mars tapetserte regjeringspartiet danske byer med store plakater med Thorning-Schmidts bilde og titler som «Kommer du til Danmark, skal du arbeide».

Laster Twitter-innhold

Avisen Berlingske tidende omtalte kampanjen som både ekstraordinær og overraskende, og mente ordlyden ville vært utenkelig for Socialdemokratiet tidligere.

Mot brakvalg for DF

Men valgplakatene og innstramningene ser ikke ut til å stagge Dansk Folkepartis framgang.

I en meningsmåling Jyllands-Posten publiserte lørdag får partiet 19,1 prosent av stemmene, og er dermed like store som Venstre.

Ritzau Index, som regner ut gjennomsnittet av de fem toneangivende meningsmålingene, gir DF en oppslutning på 18,4 prosent. Dersom det blir valgresultatet, hopper de fra 22 til 33 mandater i Folketinget.

Tallene viser også at danske politikere og velgere går en nervepirrende tid i vente. Ti dager før valget leder den røde blokken hårfint med 50,1 prosent av stemmene.