Analytiker om Bloomberg-debatt: – Den dyreste kvelden i Vegas jeg har sett noensinne

«Han tapte alt». «En katastrofe». Kritikken mot Michael Bloomberg er knallhard etter TV-debatten i Las Vegas.

Michael Bloomberg går av debattscenen i Las Vegas

MØTTE TØFF MOTSTAND: Kritikerne var misfornøyd med Michael Bloombergs innsats da han gikk av debattscenen i Las Vegas.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters / NTB scanpix

Etter å ha brukt mer enn tre hundre millioner dollar på politiske TV-reklamer, sikret mangemilliardæren Michael Bloomberg seg denne uken gode nok meningsmålinger til å være med i sin første TV-debatt – der presidentkandidatene kjemper om å bli demokratenes utfordrer til Donald Trump.

Motstanderne mener Bloomberg har gjemt seg bak velregisserte, polerte valgkampreklamer, uten at folk får mulighet til å stille ham kritiske spørsmål.

Derfor var det knyttet stor spenning til hvordan 78-åringen ville klare seg da han for aller første gang gikk ut på debattscenen natt til torsdag i Las Vegas i Nevada.

Der ble han angrepet fra alle kanter.

Etterpå var kritikken mot den tidligere New York-ordføreren knallhard.

Mike Bloomberg og Elizabeth Warren i TV-debatt

BLE PEPRET MED KRITISKE SPØRSMÅL: Særlig senatoren Elisabeth Warren langet ut mot Bloomberg i demokratenes TV-debatt.

Foto: John Locher / AP/NTB Scanpix

«Trolig den dyreste kvelden i Vegas jeg har sett»

Den politiske analytikeren Jason Johnson er universitetsprofessor i politikk og journalistikk ved Morgan State University i delstaten Maryland.

Han er også politisk redaktør for nyhetsnettstedet The Root, som setter søkelyset på saker som spesielt angår afroamerikanere i USA.

– Det så ut som om Bloomberg kjedet seg. Han snublet i åpenbare spørsmål som alle kunne ha forutsett om seksuell trakassering og «stop and frisk»-politikken. Jeg synes han hadde en dårlig kveld, sier Johnson til TV-kanalen MSNBC.

«Stop and frisk»-politikken gikk ut på at politiet kunne stoppe, kroppsvisitere og anholde folk på vag mistanke i New York.

Analytikeren viser til de enorme pengebeløpene Bloomberg har brukt på sin egen valgkamp de siste månedene, og sier følgende om milliardærens debattopptreden i «kasinobyen» Las Vegas:

– Dette er trolig den dyreste kvelden jeg har sett i Las Vegas noensinne. Han tapte alt.

Tidligere kandidat: – Ble ikke godt nok forberedt

Mens de andre politikerne jevnlig har deltatt i TV-debatter for å bli presidentkandidat, er det over ti år siden den tidligere New York-ordføreren har hatt kameralinsene rettet mot seg på denne måten.

Andrew Yang var med i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat helt frem til 11. februar.

Det siste året har forretningsmannen, som har vært et ubeskrevet blad i amerikansk politikk, fått mye erfaring med forberede seg på debatter mot politiske veteraner som Elisabeth Warren, Joe Biden og Bernie Sanders.

Da Yang kommenterte debatten på CNN, sa han at han mente Bloomberg ikke ble godt nok forberedt av støtteapparatet sitt på kritiske spørsmål.

– Alle som jobber i støtteapparatet til Bloomberg, vet at han vil bli spurt om «stop and frisk» og kjønnsdiskriminering. Når han ikke kunne de svarene til fingerspissene, var han ikke godt nok forberedt.

– Jeg tror også han ble instruert til å være helt rolig, uansett hva som ville skje. Det endte med at han ble oppfattet som uinteressert og uten energi, sier Yang.

Tilhengere av Michael Bloomberg følger med på TV-debatten i Las Vegas

FULGTE MED: Tilhengere av Michael Bloomberg var samlet for å se på TV-debatten i Las Vegas.

Foto: Jeenah Moon / Getty Images/AFP/NTB scanpix

«Han blir nødt til å håpe at det som skjedde i Vegas, blir i Vegas»

Nettstedet Politico er langt mer fornøyd med innsatsen til de andre demokratiske presidentkandidatene.

Særlig Elizabeth Warren på partiets venstrefløy, som den siste tiden har falt på meningsmålingene, gikk hardt ut mot Bloomberg.

Angrepene hennes «viser at hun ikke er klar for å forsvinne i det stille», sier Politico-journalist Christopher Cadelago.

Han mener den skarpe kritikken fra Warren, blant annet mot Bloombergs hysj-kontrakter med tidligere kvinnelige ansatte, vil bli «spilt om igjen i årevis».

– Når det gjelder Bloomberg, blir han nødt til å håpe at det som skjedde i Vegas, blir i Vegas, sier Cadelago.

Laster Twitter-innhold

Kommentator: – En katastrofe

Den demokratiske analytikeren Mary Anne Marsh beskriver Bloombergs opptreden som «en katastrofe».

– I denne debatten var han ikke Michael Bloomberg fra sine politiske reklamer. Det er nå et stort problem for ham, skriver Marsh i en kronikk hos Fox News.

– Å bruke hundrevis av millioner av dollar på TV-reklamer har gjort at folk kjenner igjen navnet hans, og at han har fått gode meningsmålinger og en plass i debatten. Men ikke noe pengebeløp kan garantere en god debattopptreden, skriver Marsh.

Noe støtte får likevel Bloomberg. Den kommer fra avisen i hjembyen, New York Daily News.

Journalisten Josh Greenman skriver i en kommentar at hvis man ser bort fra Bloombergs svar på spørsmålene om de omstridte hysj-kontraktene, var opptredenen til Bloomberg «god nok».

Greenman mener 78-åringen overlevde mange angrep uten å gjøre store feil:

– Ingen forventer rå, pulserende magnetisme fra Bloomberg. Han var rolig og kompetent. Mer enn «ikke noe tøys»-sjef, enn en overtalende politiker.

– Som på en måte er poenget, skriver Greenman.

Michael Bloomberg på debattscenen i Las Vegas

OUTSIDEREN: Langt inn i den demokratiske presidentkandidatvalgkampen kom Michael Bloomberg inn fra venstre. Men den første TV-debatten gikk svært dårlig, mener kritikerne.

Foto: Ethan Miller / AFP/NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt