NRK Meny
Normal

Knallhard kamp om Senatet

(Washington) Demokratene håper å øke fra 49 til 60 plasser og få klart flertall i Senatet under tirsdagens valg. Men kampen er knallhard.

U.S. Capitol
Foto: J. Scott Applewhite / AP

Ved siden av den veldige Kongressbygningen ligger senatorenes kontorer. Korridorene i bygningen er nesten tomme. Politikerne er ute og driver valgkamp. Derfor er det nesten bare sekretærer og stasbsfolk igjen på forværelsene.

John McCain og Lindsay Graham (t.v.)

Fredag holdt senator Lindsay Graham (lengst t.v.) seg i nærheten av McCain.

Foto: Stephan Savoia / AP

- Senatoren er ute på valgmøter sammen med John McCain, sier medarbeideren til senator Lindsay Graham fra South Carolina til NRK.

Det samme svaret får vi - som ventet - også i andre forværelser: - Beklager, senatoren er ikke tilstede, sier den unge sekretæren.

Utrygge plasser

Republikaneren Graham er trolig sikret gjenvalg. Det kan man ikke si om flere av hans partikolleger, som lever utrygt. 35 senatsplasser står på valg, og det er knallhard kamp om mange av dem. Til dels med ufine metoder.

I dagens senat er det 49 demokrater, 49 republikanere, én uavhengig og en sosialist som vanligvis stemmer med demokratene.

Men demokratene kan ved dette valget gjøre et stort innhogg.

Evans Witt

Demokratene vil få nye plasser, spår valgekspert Evans Witt.

Foto: Knut Erik Holm / NRK

- Hvis man er demokrat og vil bli senator, er dette rette tiden å gjøre det på, sier valgekspert Evans Witt.

- Demokratene kan få fem eller seks nye plasser. Kanskje så mange som ti - det vil være helt spesielt, sier Witt.

Hard kamp

I Virginia tyder alt på at demokratene får ytterligere en plass. Republikaneren John Warner søker ikke gjenvalg. På forværelset til hans kontor ved Kongressen henger bilder som dokumenterer et langt politisk liv. Det er Warner sammen med Reagan, Nixon, George Bush, og andre.

Condoleezza Rice og John Warner

Fordi senator John Warner (med Condoleezza Rice) ikke tar gjenvalg, mister partiet hans trolig Virginia.

Foto: Susan Walsh / AP

Alt tyder på at demokraten Mark Warner - han er ikke i slekt med senatoren - overtar plassen. Den samme tendensen viser målinger i mange andre stater.

Håper på stort flertall

-Jeg håper å få inn min mann, demokraten Warner, sier velgeren James, som NRK treffer i Rosslyn, Virginia.

- Jeg deler hans politiske syn. Han vil kunne gjøre mye bra både for økonomien og for delstaten ellers, sier James.

Samme sted møter vi andre velgere fra delstater.

- Jeg håper veldig at demokratene får minst 60 plasser i Senatet. Vi trenger et sterkt flertall, for å hindre fastlåste situasjoner, og for å få ført en effektiv og ny politikk som erstatter den mislykkede politikken til republikanerne, sier den overbeviste demokratvelgeren Toby fra Maryland til NRK.

- Feil retning

Gene Burberia fra California er derimot overbevist republikaner.

-Med demokratenes framgang går landet i feil retning, sier han, og kona Elizabeth nikker.

James fra Rosslyn, Virginia

James fra Rosslyn, Virginia, skal stemme inn sin demokratiske kandidat.

Foto: Knut Erik Holm / NRK

- Det republikanske partiet er fortsatt partiet for arbeidsfolk, som trenger muligheter for å lykkes, i motsetning til demokratenes sosialistiske politikk, sier Gene, og bruker dermed "s-ordet" som John McCain og Sarah Palin har brukt mot Obama gjentatte ganger i valgkampen.

I Maryland og California er det ikke senatsvalg i år.

Ufine metoder

Demokratene håper å øke sitt flertall til 60 plasser. Det er viktig, fordi de da kan hindre republikanerne i å stanse lovforslag gjennom såkalt filibustertaktikk. Det betyr å snakke så lenge, og å holde på så lenge at det ikke blir tid til å ta en sak opp til votering. Eller at voteringen blir utsatt gjennom en rekke endringsforslag.

Rekorden for filibuster-snakking har forøvrig senator Strom Thurmond, som i 1957 snakket i 24 timer og 18 minutter for å hindre en lov å bli vedtatt.

Det går knallhardt for seg i kampen om senatsplassene.

Demokratene beskylder sine motstandere for ufine metoder, selv om de er neppe uskyldsrene selv.

Sterke beskyldninger

I Florida skal den demokratiske kandidaten ha blitt knyttet til Mohammed Atta, som styrte det ene flyet inn i World Trade Center.

I North Carolina er senator Elizabeth Dole, kona til presidentkandidat fra 1996, Bob Dole, i virkelig hardt vær. Hennes gjenvalg virket sikkert, men de siste ukene har den demokratiske motkandidaten Kay Hagan tatt over ledelsen på meningsmålingene.

For å stanse Hagans framgang, sendte Dole-leiren ut en TV-snutt der demokraten beskyldes for å være "gudløs". Republikanerne skal ha blant ha forvrengt stemmer til Hagan i innslaget.

Vanskelig å få gjennomslag

John McCain har i flere valgtaler advart mot et stort "liberalt" flertall i Senatet, i tillegg til Representantenes hus. Hele "Huset" står på valg i år. Demokratene har fra før solid flertall.

Hvis McCain skulle bli valgt, kan han altså bli stilt overfor et solid demokratisk flertall i begge kamrene.

Demonstranter gjør narr av krisepakken utenfor Kongressen.

Foto: K. Lamarque / Scanpix/Reuters

- Med det kan han få problemer med å få gjennomført deler av sin politikk, sier politisk analytiker Bill Frenzel til NRK.

Ifølge Witt er det mistillit mot det republikanske partiet som kan føre til en politisk omveltning i Senatet.

Mange velgere er lite fornøyd med de senatorene som stemte for den gigantiske redningspakken på 700 milliarder dollar for amerikansk økonomi, både ut fra ideologiske prinsipper, og også ut fra bekymring for at det toppsjefer og andre som stikker av med pengene.

Krise

Det er også mange som mener at det republikanske partiet har beveget seg bort fra prinsipper om lave skatter og mindre statlig innblanding.

Partiet er i krise. Det trenger nye yngre folk som kan overta, først da kan det igjen bli en politisk kraft på nasjonalt plan i USA.

Senatsvalget vil gi en pekepinn på hvor partiet nå står.

Sjekk ut NRKs valg-TV

Sjekk: Slik styres USA

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt