NRK Meny
Normal

Bokser tar over som borgermester i Kiev

Vitalij Klitsjko, tidligere verdensmester i tungvektsboksing, er blitt valgt til ny borgermester i Ukrainas hovedstad Kiev.

Vitalij Klitsjko

Vitalij Klitsjko, som sa fra seg tungvektstittelen i desember i fjor, har blitt en av Ukrainas ledende politikere.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Klitsjko, som sa fra seg tungvektstittelen i desember i fjor, har blitt en av Ukrainas ledende politikere.

Han leder landets tredje største parti, Udar, og har sittet i den ukrainske nasjonalforsamlingen siden 2012. Fanesakene har vært kampen mot den omfattende korrupsjonen i landet og en tettere tilknytning til EU og Vesten.

To ganger tidligere har han forsøkt å bli borgermester i hovedstaden, men fikk ikke stor nok andel av stemmene til å bli valgt. Det gjorde han derimot i år.

Allerede rett etter at valglokalene stengte sist søndag, 25. mai, var det klart at Klitsjko kom til å bli Kievs nye borgermester. Ifølge prognosene ville han ende opp med nærmere 60 prosent av stemmene.

– All endring starter i Kiev, sa Klitsjko da.

Og i dag bekreftet fungerende president Oleksandr Turtsjynov overfor nasjonalforsamlingen at kievborgerne hadde gitt verdensmesteren sin tillit.

Ikke president

Den to meter lange giganten Klitsjko ble aldri slått totalt i bakken i karrieren som tungvektsbokser. Han var landets mest populære figur da demonstrasjonene mot landets forrige president, pro-russiske Viktor Janukovitsj, endte med at regimet falt i februar.

Klitsjko erklærte etter at Janukovitsj ble avsatt at han tok sikte på å stille som kandidat ved det ekstraordinære presidentvalget som skulle holdes 25. mai.

Men 42-åringens stjerne falmet noe etter at Janukovitsj flyktet til Russland. I stedet begynte velgerne å lete etter andre kandidater med lignende pro-vestlige sympatier, men med mer erfaring fra håndtering av intrikate diplomatiske og økonomiske utfordringer.

Det endte med at Klitsjo trakk sitt kandidatur og at opposisjonen valgte å samle seg rundt forretningsmannen Petro Porosjenko, i håp om at han vil makte å forsone landet.

Porosjenko lyktes med å få rent flertall i første valgrunde.

Maktposisjon likevel

For Klitsjkos del er ikke borgermesterjobben i Kiev noen dårlig posisjon å inneha: Han får en solid maktposisjon i Ukraina og et veldig godt utgangspunkt hvis han en gang i fremtiden ønsker å bli landets president.

Borgermesteren i Kiev styrer over en stor del av Ukrainas budsjett og har også overoppsyn med skatteinnkrevingen fra Ukrainas største og mest innflytelsesrike selskaper.

Rollen er viktig i et land hvor politikere og næringslivsmagnater ofte skifter stoler, og hvor store selskapers meninger i viktige spørsmål ofte er vel så viktige som hva politikeren nasjonalforsamlingen mener.

Klitsjko vil også kunne bestemme hvilke politiske krefter som kan ha markeringer på Uavhengihetsplassen (Maidan), plassen sentralt i Kiev hvor demonstrasjoner har felt to regjeringer det siste tiåret.

– Disse valgene er svært viktige for Klitsjko. Hvilken suksess han har i denne jobben vil avgjøre hans politiske fremtid, sier Volodomyr Fesenko fra Penta-sentret for politiske studier i Kiev.

Kan vinne igjen

Da han bokset i verdenstoppen ble Klitsjko sett på som en stille intellektuell som likte å ta av seg boksehanskene og lese Dostojevskij mens han slappet av på treningssenteret.

Mannen som en gang fikk kallenavnet «Dr. Ironfist» (Dr. Jernneve) snakker flere språk flytende og har en doktorgrad relatert til boksing.

Selv om Klitsjko nå er ute av bokseringen, holdes likevel tauet oppe for ham.

World Boxing Council (WBS) gjorde han nemlig til mester emeritus, som betyr at Klitsjko kan få en ny tittelkamp dersom han velger å returnere til bokseringen.

– Med tanke på den ekstreme politiske situasjonen i Ukraina har Vitalij Klitsjko svart på sitt lands behov for kamp for menneskerettigheter og likhet. Han kjemper sitt livs kamp, denne gangen utenfor ringen.

– Vi ønsker ham lykke til i sin politiske karriere, sa WBCs (World Boxing Council) generalsekretær Mauricio Sulaiman da Klitsjkos valg om å gi seg som bokser var klart.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt