NRK Meny
Normal

Klitsjko krever Russland-sanksjoner

DUBLIN/OSLO (NRK.no): Den ukrainske protestlederen og eksbokseren Vitalij Klitsjko langer ut mot russerne. Putins handlinger i Ukraina må få internasjonale konsekvenser, sier han til NRK i Dublin.

Vitali Klitschko

Den ukrainske protestlederen og politikeren Vitalij Klitsjko er i Dublin hvor han anmoder europeiske toppolitikere om å slå hardt ned på russernes fremferd i hjemlandet hans.

Foto: Peter Morrison / Ap

Vitalij Klitsjko

Den ukrainske protestlederen Vitalij Klitsjko mener russernes handlinger må få følger. På plass i Dublin har han høye forventninger til den europeiske partikongressen som nå er i gang – og hvor Ukraina-krisen blir diskutert.

Foto: Espen Aas / NRK

– Jeg hilser sanksjoner mot Russland velkommen, sier Klitsjko og legger til:

– Det er bare ett sted denne krisen kan løses, og det er ikke i Brussel, ikke i Kiev, men i Moskva.

På plass i Dublin – omgitt av medier og andre europeiske politikere – er han imidlertid soleklar på at russernes handlinger i hjemlandet hans må få følger.

På europeisk partikongress

Den populære politikeren og tidligere tungvektsbokseren er i den irske hovedstaden i forbindelse med møtet i de europeiske konservatives paraplyorganisasjon EPP. Møtet, som startet i dag og fortsetter i morgen, blir imidlertid ingen ordinær partikongress – slik det var planlagt.

Snarere ligger det an til å bli nærmest et toppmøte om den spente situasjonen i Ukraina.

Til Dublin kommer nemlig ikke bare Klitsjko, men også Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk og eks-regjeringssjef Julia Timosjenko. EU-lederne José Manuel Barroso og Herman van Rompuy er også ventet, i tillegg til Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Norges statsminister Erna Solberg har allerede landet – blant annet for å føre samtaler med Timosjenko.

Klitsjko sier til NRK at han har høye forventninger til diskusjonene i Dublin.

Han ankom Irland samtidig som en rekke EU-topper fortsatt satt i krisemøte i Brussel for å drøfte mulige sanksjoner mot Russland.

– Vil du si at EU gjort nok i denne saken?

– Det er noe av det jeg er nødt til å diskutere utover kvelden, svarer Klitsjko.

Stiller som presidentkandidat

Klitsjko har allerede kunngjort at han planlegger å stille som kandidat i det ukrainske presidentvalget i mai, på samme måte som Julia Timosjenko.

Han har en god dialog med de nye makthaverne, som vil straffeforfølge tidligere samfunnstopper og nære samarbeidspartnere med ekspresident Janukovitsj. Påtalemyndigheten har bedt om at ti tidligere toppfolk fra regjeringen, militæret og sikkerhetsapparatet blir pågrepet og siktet for massedrap i Kiev etter at demonstrasjonene i februar endte i blodbad.

Erna Solberg ser frem til å møte ukrainerne og erfare mer om hva som foregår i landet.

I kveld satt Norges regjeringssjef i samtaler med Julia Timosjenko.

– Det blir en veldig spesiell kongress midt i Ukraina-situasjonen, sier hun ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

Solberg og Timosjenko

Erna Solberg møtte Julia Timosjenko for å få en orientering om situasjonen i Ukraina.

Foto: ESPEN AAS / NRK

– Ingen diplomatisk løsning uten sanksjoner

Solberg møtte tidligere i kveld Georgias tidligere president Mikhail Saakasjvili, som vet hvordan det er å komme på kant med Russland.

Erna Solberg i samtale med

Statsminister Erna Solberg i samtale med Georgias tidligere president Mikhail Saakasjvili. Han tror ikke på noen diplomatisk løsning på Ukraina-konflikten uten sanksjoner mot Russland.

Foto: ESPEN AAS / NRK

I august 2008, da det brøt ut væpnede sammenstøt mellom Georgia og Sør-Ossetia, koblet også russiske styrker seg på – både med soldater, fly og pansrede styrker. Russerne angrep også mål inne i selve Georgia.

Saakasjvili mener det internasjonale samfunn må være meget klar overfor Russland i forbindelse med krisen i Ukraina.

– Det kan ikke komme noen diplomatisk løsning på dette uten sanksjoner, sier han til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt