Hopp til innhold

Klimatoppmøtet i Glasgow utsettes – WWF advarer mot pause i klimakampen

FNs klimatoppmøte i Glasgow i Skottland er utsatt til 2021. Dette må ikke bety at klimakampen legges på hylla, mener WWF.

Alok Sharma, president COP 26

Alok Sharma er britisk næringsminister og president for den store klimakonferansen som var planlagt i Skottland i november.

Foto: POOL / Reuters/NTB Scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Møtet som skulle vært i november, er utsatt i samråd mellom FN, Storbritannia og Italia på grunn av den pågående korona-pandemien.

– Verden står overfor en global utfordring uten sidestykke, og landene er med rette opptatt med å bekjempe smitten, skriver presidenten i COP26, briten Alok Sharma på Twitter.

COP26 i Glasgow

Storbritannia er vertskap for COP26, sammen med Italia. Konferansen skulle vært arrangert 9.–20. november, men er nå utsatt. Noen ny dato er ennå ikke satt, men det blir først i 2021.

Han skriver at ambisjonen fortsatt er å levere «det som trengs for å takle klimakrisen», og at en ny dato for toppmøtet vil bli satt i samråd med FN og Italia som er medarrangør.

– I lys av de pågående og verdensomspennende konsekvensene av covid-19, er det ikke lenger mulig å avvikle en ambisiøs og inkluderende klimakonferanse i november, står det på den britiske regjeringens hjemmesider.

Regjeringen peker på at utsettelsen vil bety god tid til forberedelser slik at alle deltakerland «kan konsentrere seg om temaene som skal diskuteres på den livsviktige konferansen».

– Vi vil fortsette arbeidet med å øke klimaambisjonene, bygge opp en sterk gjennomføringskraft og senke utslippene, heter det i kunngjøringen.

Karoline Andaur

Karoline Andaur i Verdens naturfond advarer mot tiltak som kan forlenge bruken av fossil energi.

Foto: Privat

– Kan ikke settes på pause

Glasgow-møtet var spesielt viktig fordi der skulle deltakerlandene ha tallfestet sine nye klimamål.

Karoline Andaur, fungerende generalsekretær i WWF Verdens naturfond, sier utsettelsen er klok og nødvendig, men at den kan få konsekvenser for kampen mot klimaendringene.

– Klimaarbeidet kan ikke settes på pause, selv om forhandlingene gjør det. I 2020 er det meningen at alle verdens land skal legge fram nye og forbedrede nasjonale klimamål. Dette må ikke legges på hyllen, sier hun.

Hun påpeker at Norge er et av få land som har lagt frem et nytt mål, men at jobben langt fra er over.

Advarer mot tiltak som forlenger oljeavhengigheten

Andaur sier det er avgjørende at tiltakene mot koronakrisen ikke bidrar til varige problemer, men heller bidrar til å omstille samfunnet for å begrense klimaendringer og tap av natur.

– Aller viktigst er det å unngå investeringer som innebærer langvarig binding til fossil energi, sier Andaur.

Climate Action Network (CAN), som representerer over 1300 ikke-statlige organisasjoner i mer enn 120 land, viser forståelse for beslutningen om å avlyse COP26.

I en uttalelse fra CAN heter det at verdens myndigheter nå må bruke kreftene på å håndtere pandemien, og prioritere helse, sikkerhet og jobb for befolkningen.

Budskapet fra Greenpeace er det samme.

Men organisasjonen mener at utsettelsen ikke bør påvirke EUs klimaforpliktelser om å heve klimamålet for 2030 før utgangen av året. Greenpeace mener også at verden må utnytte situasjonen og sikre en grønn og rettferdig måte å håndtere både viruskrisen og klimasaken på.

Patricia Espinosa, FNs klimajef

FNs klimasjef Patricia Espinosa sier klimaendringene er den største faren for menneskeheten på lengre sikt.

Foto: Eivind Molde / NRK

To store kriser

FNs klimasjef Patricia Espinosa sier at det er to store kriser som verden nå står overfor.

– Vi må ikke glemme at selv om koronakrisen er den trusselen som det haster mest med å løse i dag, så er klimaendringene er den største faren for menneskeheten på lengre sikt.

Hun sier at snart vil verdensøkonomien kommer i gang igjen.

– Dette er en sjanse for verdens land til å komme tilbake i en bedre versjon, og å inkludere de mest sårbare i planene. Det er en sjanse til å legge om økonomien på en renere, grønnere, sunnere, mer rettferdig, tryggere og mer robust måte.

Avlysningen av COP26 i november betyr at også ungdomskonferansen «Youth for the Climate» er utsatt. Også denne vil få en ny dato, forsikrer Italias miljøminister Sergio Costa, som er Storbritannias medarrangørland på COP26.

– Takling av klimakrisen krever sterke, globale og ambisiøse tiltak. Å få med ungdommen på dette er absolutt tvingende. Vi er fast bestemt på å holde ungdomskonferansen og forberedelsesmøtet Pre-COP på et senere tidspunkt, sier Costa i en pressemelding.

– Betyr ikke stopp

Også Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det er synd, men forståelig, at konferansen blir utsatt.

– Dette betyr likevel ikke stopp i det internasjonale klimaarbeidet. Jobben fortsetter, og Norge bruker de mulighetene som finnes for å styrke samarbeidet rundt grønne løsninger, sier Rotevatn i en e-post til NTB.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V)

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn fotografert under et oppfølgingsmøte under COP13 for Bonnkonvensjonen. Bildet er tatt i India i februar i år.

Foto: Eivind Molde / NRK

Rotevatn lover at Norge vil fortsette arbeidet fram til klimatoppmøtet og bidra til at det gjøres framgang.

– Det viktigste klimaarbeidet gjøres nasjonalt, og her hjemme fortsetter regjeringen jobben med å kutte utslipp med uforminsket styrke, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt