Hopp til innhold

Klimateknologi for klimaskeptikere

PARIS/BORDEAUX (NRK): Franske gründere mener selv klimaskeptikere burde se nytten av solcelleteknologien de utvikler. Panelene skal fungere i temperaturer fra minus 40 til pluss 70.

Landsby med solcelle lys i Senegal

En gatelykt bygget inn i et solcellepanel gir lys til en landsby i Senegal.

Foto: Sunna Design / Sunna Design

– Fornybar energi vil redde oss litt etter litt. Fossile brensler vil forsvinne om noen få år, og det er nødvendig å finne andre løsninger.

Fabrikkarbeider Fabian Garcia har to måneder bak seg som montør i Sunna Design, og sammen med fire kolleger setter han sammen 70 panel med innebygd batteri og gatelys hver dag.

Fabian Garcia, montør Sunna Design

Fabian Garcia monterer en av Sunna Designs løsninger for solcellepanel kombinert med gatelykter. Det er de sterke batteriene som har gjort Sunna Design til verdens ledende.

Foto: Filip Hyugens

Garcia og hans to sjefer, gründer Thomas Samuel og medgrunnlegger Gaël Enaud, er typen franskmenn president Emmanuel Macron vil ha med på laget.

Tåler ekstremvær

Sunna Design, med hovedkontor og fabrikk i Bordeaux, er verdensledende i deler av verden som ikke er vant til å ligge i front.

– Vi er store i Afrika og deler av Latin-Amerika hvor klima er tøft. Der gjør våre produkter det godt, sier markedssjef og ingeniør Gaël Enaud

Thomas Samuel grunnla Sunna Design i 2011. Den første kontrakten var med organisasjonen Elektrikere Uten Grenser, og leveransen gikk til flyktningleiren i Zaatari i Jordan i 2013.

Thomas Samuleson

Thomas Samuel fikk ideen til og grunnla Sunna Design. I 2014 ble han kåret til «Årets innovatør under 35» av MIT, Massachusetts Institute of Technology.

Foto: Sunna Design

Franske og afrikanske arbeidsplasser

Gjennom en partner har de nå også satt opp en produksjonslinje i Mali. Solcellepanelene med innebygd batteri og gatelys skal kunne vare i minst 10 år og fungerer i temperaturer fra minus 40 til pluss 70.

– Vi eier i alt 14 patenter på styring av batteri, lys og et helt integrert produkt. De er lette å installere og er enkle å plassere rundt.

Fiskemarked Senegal lyst opp av gatelykt drevet av solcelle panel

Et fiskemarked i Senegal kan holde åpent lengre med hjelp av gatelyktene til Sunna Design.

Foto: Sunna Design

Emmanuel Macron tok initiativet til et nytt stort møte om klima for å markere toårsdagen for Parisavtalen. I løpet av de to årene som har gått har USA kunngjort at de trekker seg fra avtalen, og Macron har markert seg som den av verdens andre ledere som taler klarest imot Trump i klimaspørsmålet.

Først under den franske valgkampen, og senere da president Trump trakk USA ut av avtalen tidligere i år, gjorde Macron sin vridning av Trumps valgkampslagord «make our planet great again» til en hit på sosiale medier.

Fokus for «One Planet»-møtet i Paris er særlig å øke investeringene i innovasjon og teknologi knyttet til klima og fornybar energi.

Ikke u-hjelp

Gründerbedriften Sunna Design understreker at de ikke driver med u-hjelp. Det er forretning som skal skape lønnsomme arbeidsplasser i Frankrike.

– Det er økonomisk fornuftige prosjekter. Vi kutter utgifter til strøm radikalt, samt installeringskostnader. Våre produkter trenger ikke store grøfter til å legge kabler.

Sunna Design demonstrer en av sine apparater for kontrelere strømforbruk

Gaël Enaud og Morgan Bénard demonstrerer et panel som gir strøm til en gatelykt og mindre lamper samt ladestasjoner for mobiler til 3–4 husstander. Mobilen som brukes til å styre apparatet kan også brukes til vise opplæringsvideoer om helse, jordbruk og til undervisning av barn.

Foto: Filip Huygens / NRK

Mange klimaskeptikere føler deres motargumenter blir kvalt i en debatt de opplever som udemokratisk og ubalansert.

Kan også de som ikke tror på at klimaendringene er menneskeskapte, se nytten av teknologien dere utvikler?

– Det er en bonus å tro på at folk gjøre noe for å bedre sin adferd og redusere eget forbruk, men selv uten det synet gir våre produkter mening. Det er produkt som helt og holdent er lønnsomt, sier Gaël Enaud.

SISTE NYTT

Siste nytt