NRK Meny
Normal

Klimaendringer kan gjøre det for varmt til å arbeide

Økte temperaturer på grunn av klimaendringer kan gjøre det så varmt mange steder at det ikke er mulig å arbeide, viser en ny studie.

Svettende bygningsarbeider i USA

En svettende bygningsarbeider i USA. Kombinasjonen av global oppvarming og flyttestrømmen fra nord til sør i USA gjør at i 2050 er det anslått at fire til seks ganger som i dag vil være utsatt for ekstrem varme på jobb.

Foto: CAROLYN KASTER / Ap

43 land, særlig land i Asia og inkludert Kina, Indonesia og Malaysia, vil opplevde økonomisk nedgang på grunn av varmestress som følge av global oppvarming, sier Tord Kjellström til Bloomberg News.

Kjellström, som arbeider ved det New Zealand-baserte Health and Environment International Trust, har laget en rapport om hvordan oppvarming påvirker folks evne til å arbeide.

Rapporten ble lagt frem på en FN-konferanse om virkningene av global oppvarming i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur i dag.

Hvis du har et fysisk arbeid, så arbeider du saktere jo varmere det blir. Kroppen din tilpasser seg til varmen og beskytter deg på den måten fra varmen.

Tord Kjellström / Independent

– Virkningen av varme på folks dagligliv, og særlig deres evne til å arbeide, har ikke fått nok oppmerksomhet. Hvis du har et fysisk arbeid, så arbeider du saktere jo varmere det blir. Kroppen din tilpasser seg til varmen og beskytter deg på den måten fra varmen, sier Kjellström til Independent.

20.000 milliarder kroner

Malaysia trekkes frem som et land som er typisk for Sørøst-Asia.

Arbeids som går saktere eller stopper helt opp for å unngå varmestress er anslått til senke bruttonasjonalproduktet i dag med 2,8 prosent.

I 2030 anslår forskerne at det vil øke til 5,9 prosent av BNP etter hvert som temperaturene stiger.

Omregnet til penger betyr det et årlig tap for landet på 95 milliarder dollar, eller drøyt 800 milliarder norske kroner.

På verdensbasis anslår forskerne at tapet i 2030 vil være på over 2000 milliarder dollar, opp mot 20.000 milliarder norske kroner.

En arbeider i Kolkata i India

En arbeider i Kolkata i India tar seg en lur midt på dagen for å slippe unna den verste varmen. Kjellströms rapport anslår at India vil tape 4500 milliarder årlig i 2030 på grunn av lavere arbeidstempo.

Foto: RUPAK DE CHOWDHURI / Reuters

Rammer særlig fattige land

Det er særlig land som baserer seg på en stor grad av fysisk arbeid som vil merke utslag av høyere temperaturer.

Asiatiske land der store andeler av befolkningen arbeider enten i jordbruket eller i fabrikker uten klimaanlegg rammes hardt.

– Varmestress gjør at man ikke kan opprettholde den samme arbeidsintensiteten. Vi vil se lavere tempo i arbeidet og flere pauser i arbeidsintensive industrier. Rike land har finansielle ressurser til å tilpasse seg til klimaendringer, sier Kjellström.

Forskeren sier at det er mulig å redusere effektene av oppvarming ved å endre når på døgnet man arbeider, eller ved å endre måten fabrikker bygges på slik at de trenger mindre kraft for å kjøle ned.

Kan ramme Norge

Til tross for at rike land ikke vil rammes i like stor grad som fattige land, trekkes Norge frem som et av landene som er utsatt.

Sammen med Russland og Sverige kan Norge oppleve lavere produktivitet fordi klimaendringer fører til kaldere vintre.

Ifølge Kjellström vil Norge i 2030 tape 650 millioner dollar – rundt seks milliarder norske kroner – i året på grunn av lavere arbeidstempo på grunn av de kalde vintrene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt