Klimaendringene kan sende millioner inn i fattigdom

Om bare 13 år kan klimaforandringene ha ført til at mellom 35 og 122 millioner flere mennesker lever i fattigdom, ifølge en FN-rapport.

Senegal

En senegalesisk kvinne med baby på ryggen høster avlingen på åkeren i Daga Birame.

Foto: SEYLLOU / Afp

Hovedårsaken er at endringene i klimaet vil føre til lavere inntekter for mange småskalabønder, skriver FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i rapporten.

Uten påvirkning fra klimaet mener forskerne at verden ville hatt færre fattige i 2030 enn i dag. Klimaendringene gjør imidlertid at man må regne med mellom 35 og 122 millioner flere fattige om 13 år.

– Etter 2030 vil klimaendringenes negative påvirkning på avlinger, husdyrhold, fisking og skogbruk bli enda sterkere, skriver forskerne i rapporten.

Samtidig er landbrukssektoren en av årsakene til klimaendringene. På verdensbasis kommer minst en femtedel av klimagassutslippene nettopp fra landbruket, ifølge rapporten.

For å unngå den fryktede fattigdomsøkningen mener FN-organisasjonen at landbruket både må tilpasse seg klimaendringene og redusere utslippene.

– Landbruket holder i dag nøkkelen til å løse to av de største utfordringene vi står overfor: å utrydde fattigdom og å motvirke klimaendringene, skriver FAOs generalsekretær Graziano de Silva i rapporten.

SISTE NYTT

Siste nytt