Klimaeksperiment vant Prix Europa

BBC vant internett-kategorien under årets Prix Europa-festival i Berlin. BBC seiret i nettklassen med et eksperiment som engasjerte hundretusener over hele kloden.

BBC Climate Experiment
Foto: BBC/NRK

Vinner-sidene er laget av BBC i samarbeid med klima- og IT-eksperter på Oxford University.

Super-computer

Over 250 000 internettbrukere lastet ned og deltok i eksperimentet med sin pc.

Gjennom hele 2006 ble brukene invitert til å koble seg sammen og skape en super-datamaskin, med en maskinkraft som overgår det noe laboratorium kunne tilby.

Oppgaven var å beregne og forutsi hvordan klimaet ville utvikle seg frem til 2080.

Nyskapende innhold

I sin begrunnelse sier juryen i Prix Europa at BBC her presenterer  nyskapende innhold for nettet. Viktigheten av dette stoffet går utover nyhetskategorien, og inn i de virkelig grunnleggende spørsmål i tilværelsen, kommenterer juryen.

Og juryen konkluderer med at her er internett mye mer enn bare en egen plattform.

Her tas stoffet inn i et nytt univers, sammenlignet med konvensjonelt radio og TV-innhold. Bidrag fra titusener av brukere ledes sammen for vårt felles beste.

Eksperimentet i seg selv og måten resultatet er presentert på, er et mesterverk, både krativt og teknisk, konkluderer årets Prix Europa-jury.

 

Flere vinnere

På andreplass kom et nederlandsk samarbeidsprosjekt mellom tre almennkringkastere, som har åpnet sine arkiver for undervisningsbruk.

På  www.teleblik.nl ligger titusenvis av timer med videoinnhold, radioinnhold, stillbilder og plakater tilgjengelig for hele skoleverket som kan bruke dette i undervisning. Teleblik vant tidligere i år Prix Italia for dette prosjektet. Prix Italia blir delt ut av den europeiske kringkastingsunionen.

Hederlig omtale i Prix Europa fikk også den svenske serien Planetens nettsider ( www.svt.se/planeten ). Disse sidene har også en norsk versjon, som ble laget da NRK sendte serien i fjor:  www.nrk.no/planeten

SISTE NYTT

Siste nytt