NRK Meny
Normal

Tsjekkia gir ikke opp traktat-motstanden

Tsjekkias president Klaus har bestemt seg: Han vil ikke godta EUs Lisboa-traktat hvis den ikke endres. Nye forhandlinger vil være absurd, sier sjefen for EU-kommisjonen, Jose Manuel Barroso.

President Dmitrij Medvedev Vaclav Klaus

Presidentene Dmitrij Medvedev og Vaclav Klaus etter møtet i Russland i dag.

Foto: N. Kolesnikova / Scanpix/AFP

President Valclav Klaus' underskrift er den eneste som mangler på den omfattende reform-traktaten, etter at Irland ombestemte seg og sa ja i folkeavstemningen tidligere i høst.

Deretter føyet også Polen seg til undertegnerne.

Gode kort

Klaus har krevd flere endringer i traktaten før han vil godkjenne den. Som det eneste EU-landet som ikke har villet ratifisere reformavtalen, har han plutselig gode forhandlingskort på hånden.

Men endres traktaten, må en ny runde forhandlinger - og kanskje folkeavstemninger - i hele EU-området til. Og det blir ikke aktuelt å åpne for 26 andre forhandlingsrunder, slår Barroso fast.

Senest i går tok han personlig kontakt med Klaus og ba ham slutte med å trekke ut tiden. Men Klaus setter seg på bakbeina, til tross for at Tsjekkias nasjonalforsamling har godkjent traktaten.

Møtte Medvedev

Nå er han i Russland for bilaterale samtaler der, og møtte i dag president Dmitrij Medvedev. Etter møtet sa han at han ikke kommer til å droppe innvendingene mot å signere traktaten - til tross for økende press fra EU-ledere.

Han frykter at traktaten skal splitte Europa i stedet for å bringe de øst- og vest-europeiske medlemslandene næremere hverandre.

- Jeg er ikke den eneste som frykter en skjerping av ulikhetene mellom EU-landene med traktaten, sier den kjente EU-skeptikeren Klaus.

Han har blant annet krevd endring i en paragraf som vil gi Sudet-tyskere som ble jaget fra Tsjekkoslovakia under 2. verdenskrig, rett til å kreve eiendommene sine tilbake.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt