NRK Meny
Normal

Klart for Serbia-EU-traktat

EU vil undertegne en samarbeidstraktat med Serbia. Etter mye intern tautrekking har Belgia og Nederland motvillig gått med på å undertegne.

Serbia utenriksminister Vuc Jeremic

- Kompromisset er et viktig politisk skritt, mener Serbias utenriksminister Vuk Jeremic.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

- Serbias president Boris Tadic er invitert til å undertegne avtalen i Luxembourg kl 16 i ettermiddag, sier en kilde i Slovenia, som har formannskapet i EU denne perioden.

EUs utenriksministere ble enige om ordlyden i en såkalt stabiliserings- og tilknyttingsavtale mellom Serbia og unionen. Men EU stiller betingelser.

Det har vært et klart flertall for å undertegne en slik pakt, som vanligvis er første steg mot fullt medlemskap.

Krigsforbrytere

Men Belgia og Nederland har truet med veto hvis avtalen signeres uten at Serbia har utlevert de mest ettersøkte krigsforbryter-tiltalte etter krigen på Balkan, først og fremst den Bosnia-serbiske hærsjefen Ratko Mladic.

Kompromisset er å undertegne avtalen, men vente med å ratifisere den. Dermed vil den ikke bli satt ut i livet før Serbia har vist at landet vil jakte på krigsforbrytere som skjuler seg i landet, og samarbeide fullt ut med krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia.

- Men avtalen er likevel et stort politisk framskritt, sa Serbias utenriksminister Vuk Jeremic da avtalen ble kjent i dag.

Avtalen er ansett som et håndslag til serberne, som ikke fikk beholde Kosovo som en provins innen Serbia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt