NRK Meny
Normal

Danser ut av slummen

Rio de Janeiro (NRK.no): Innbyggerne i Rios favelaer lar seg ikke be to ganger når samba står på programmet. I Rocinha-slummen er oppvarmingen til helgens karneval godt i gang.

Sidsel Dalen | Runa Tierno

Fredag starter verdens største karneval, men forberedelsene har allerede pågått i månedsvis.

Sambaskolene øver på sine opptog hver eneste helg, og sist søndag fant 42.000 mennesker veien til Sambodromen i sentrum av Rio for å se tre av byens skoler finpusse sambatrinnene.

– Karnevalet er en virkelighetsflukt

Mange av sambaskolene i Rio holder til i byens slumområder, og i Rocinha, som går for å være landets største slum, bor det nærmere 200.000 mennesker.

De fattigste lever i falleferdige brakker, med gater fulle av søppel, og det er narkobandens ord som er lov. De har sågar Praça da Tortura – Tortur-torget – hvor politiet i fjor høst fant blodspor og levninger under en av mange og hyppige aksjoner.

Beboerne kan ikke gjøre stort fra eller til, annet enn å holde hodet lavt og barna innendørs, samt be til Gud. 95 prosent av befolkningen i Brasil er troende og finner støtte i religionen.

Fra gatefester under karnevalet i Rio

Fra en av de mange gatefestene som går av stabelen under karnevalet. Her er det bare fantasien som legger begrensninger på utfoldelsen.

Foto: Runa Hestmann Tierno

Men når det nærmer seg karneval, er det bare festen som teller.

– For folk i Rio er karnevalet en lidenskap. Karnevalsfeiringen er lek og moro, der folk nyter øyeblikket, og lar dagliglivets forpliktelser ligge. Det er en slags virkelighetsflukt der man kan glemme økonomiske og sosiale problemer i noen dager, sier Hiram Araújo, karnevalsforsker og direktør i Liesa, en sammenslutning av sambaskolene i Rio de Janeiro.

Samba døgnet rundt

Derfor er det også mange som begynner karnevalsfeiringen så tidlig som mulig. Når festlighetene i tillegg er gratis, er de ikke vanskelige å be.

For mens inngangsbillettene til paradene på Sambodromen i karnevalshelgen er rådyre og langt utenfor rekkevidde for folk i slummen, er øvelsene på Sambodromen gratis.

I tillegg arrangeres over åpne 600 gatefester, såkalte blocos, i karnevalstida, der alle kan kle seg ut og være med på moroa. Kommunen venter at 2,5 millioner mennesker kommer til å kaste seg ut i sambaen på disse gatefestene.

Video nsps_upload_2010_2_11_12_38_34_1659.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Hennes jobb er å forføre. Reporter: Sidsel Dalen.

– Gleden smitter over

– Under karnevalet er det brasilianske samfunnet mer demokratisk, alle kan være med på denne festen, alle har adgang, sier antropologen Maria Laura Viveiros de Castro Cavalcanti ved det føderale universitetet i Rio de Janeiro (UFRJ).

På sambodromen søndag kveld hadde venninnene Christiane Passos og Barbara Campeiro funnet plass på første rad.

– Jeg elsker sambaskolene, og karnevalet er den største og beste festen i hele verden. Det er så mye glede og så mye begeistring, og det smitter alle. Karnevalet er noe helt spesielt for oss som bor i Rio, sier venninnene.

Kongen kommer

Startskuddet for folkefesten går fredag 12. februar når borgermester Eduardo Paes overrekker nøkkelen til byen til karnevalskongen Momo og hans dronning. Deretter er galskapen i gang, en galskap som er blitt kjent langt utenfor byens grenser.

Til sammen anslås det at godt over 730.000 turister legger ferien til Rio de Janeiro disse hektiske februardagene.

I begynnelsen av februar var 85 prosent av hotellrommene reservert, og bransjeforeningen ABIH-Rio forventer derfor helt fulle hus når karnevalet trommes i gang. I år ventes også de utenlandske turistene tilbake for fullt, og de tilreisende kommer ifølge beregninger fra Riotur til å legge igjen 528 millioner dollar i byen.

Karnevalsindustrien skaper med andre ord masse arbeidsplasser, og det er viktig i en by der 2,5 millioner mennesker lever i fattigdom, ifølge tall fra Institutt for anvendt økonomi (IPEA).

Sambodromen under øvingskveld før karnevalet i Rio

42.000 hadde funnet veien til sambodromen en øvingskveld før karnevalet. Under paradene lørdag, søndag og mandag er det ventet over 100.000 mennesker hver kveld, og celebre gjester som Madonna og Leonardo di Caprio er også ventet.

Foto: Runa Hestmann Tierno


– Feiringen har utviklet seg gjennom tiden, men har delvis sin opprinnelse i en pre-kristen feiring der de fattige fikk gjøre ting de vanligvis ikke hadde lov til, og dette ble gjort for å redusere spenningen mellom de sosiale klassene, sier karnevalsforsker Hiram Araújo til nrk.no.

Araújo forteller at de fattige fikk frie tøyler i noen dager for å hindre at de gjorde opprør. Den katolske kirke mente siden at feiringen var umoralsk, og sørget for å tilpasse den kristendommen.

– I dag har karnevalet også mistet sin religiøse betydning, men er blitt en stor folkefest.

Tøffe krav

Den brasilianske modellen Fábia Borges, karnevalsdronningen til Rocinha, har danset samba så lenge hun kan huske og var bare fem år gammel da hun deltok i sin første parade. For henne er karnevalet blitt karriere, og hun er i dag er en av byens mest erfarne, og mest fotograferte, karnevalsdronninger.

Fabia Borges under karnevalet i Rio 2010

Rocinhas karnevalsdronning Fabia Borges hadde ingen problemer med å få publikum i stemning under øvelsen på sambodromen.

Foto: Runa Hestmann Tierno

– Jeg ble født inn i sambaen, og har karnevalet som yrke, sier den tidligere modellen.

Fabia Borges vet hva som venter henne og har forberedt seg til årets karneval i mange måneder allerede.

– Jeg er veldig nøye med hva jeg spiser, og et halvt års tid før karnevalet, så forbereder jeg meg med et spesielt treningsprogram for å få mer energi, og behandlinger for å få bedre hud. Jeg er ikke så stor fan av styrketrening, slike mange andre av jentene her i Rio er, og trener i stedet to timers økter på tredemølle og treningssykkel, forteller hun.

For når sambaskolene skal i ilden under karnevalsparadene, tolereres ingen feiltrinn. Alle må kunne skolens samba og synge av full hals. De må til en hver tid vite hvor de skal være og hva de skal gjøre. Alt annet kan føre til tapte poeng når dommerne skal si sitt.

Det forventes intet mindre enn kirurgisk presisjon av trommespillerne, og rumper og lår skal være glinsende, topptrente og klare for kritiske dommere og fotografenes blitzregn. Sambatrinnene skal sitte, og det skal helst være hakket raskere, skarpere og bedre enn i fjor.

Rytmer i Rio

Lynkjappe sambadansere, hardtslående trommespillere og en rytmisk gjøgler fra Rocinha.

Foto: Runa Hestmann Tierno
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt