Delegater fra de ulike fraksjoner var på plass allerede i helgen, sammen med observatører fra USA og Storbritannia. Konferansen, som samler representanter fra de viktigste fraksjonene i Afghanistan, holdes i regi av FN med Tyskland som teknisk tilrettelegger.
- Vi er forsiktig optimistiske fordi vi dette er upløyd mark, optimistisk fordi dette er en historisk mulighet, som vi ikke kan la gå fra oss, sier en FN-representant til nyhetsbyrået AFP. Konferansen har som hovedmål å få slutt på over 20 års invasjonskrig og borgerkrig, som tidligere denne måneden endte med Talibans fall. Det var meningen konferansen skulle begynt mandag, men flere av de afghanske lederne trengte mer tid for å komme seg til den tidligere vesttyske hovedstaden.
Helt isolert
- Dette er den første og beste mulighet for fred og en representativ regjering i Afghanistan på flere årtier. Vårt håp er at alle parter stiller med blanke ark og legger fortidens stridigheter bak seg, sier en talsmann for FN. Konferansen finner sted i den tyske regjeringens gjestehotell Petersberg i Konigswinter, om lag 15 kilometer utenfor Bonn.
Sikkerhetstiltakene er omfattende, og de 32 afghanerne som møter til samtalene vil være helt avsondret fra omverdenen. Drøftelser om Afghanistan er stikkord for konferansen, der både presse og utenlandske diplomater vil bli holdt langt unna.
Ingen skal ha mulighet til å påvirke sine respektive favorittgrupper og meningsfeller når den hårfine kabalen for et framtidig afghansk styre skal legges. Nordalliansen har den største delegasjonen, med sine 11 representanter, en blanding av usbeker, tadsjiker og hazaraer. Dette er små minoriteter i Afghanistan, men alliansen kontrollerer nå over 80 prosent av landets territorium.
Fire hovedgrupper
Pashtunene er den overlegent største folkegruppen i Afghanistan og har også tre representanter i Nordalliansens delegasjon. Men delegasjonen fra eks-kong Mohammed Zahir Shah regnes som pashtunenes hoveddelegasjon og skal ivareta interessene til denne folkegruppen, som dominerer sør i landet.
Eks-kongen blir sett på som en nøkkelspiller i det framtidige Afghanistan, selv om han ble avsatt ved et kupp så langt tilbake som i 1973. Eks-kongen på 87 år som bor i Roma, kommer ikke selv, men medlemmer fra kongefamilien deltar i delegasjonen på ni medlemmer. De to andre delegasjonene er den såkalte Kypros-gruppen, som er satt sammen av intellektuelle i eksil og representanter for tidligere krigsherrer, og en gruppe som er lojal mot Pir Syed Ahmad Gailani, en respektert pashtuner som støttes av Pakistan. Taliban-representanter deltar ikke.
Vanskelige drøftelser
Utsendingene i Konigswinter skal ikke løse alle framtidige problemer. Men Nordalliansens president Burhanuddin Rabbani håper det skal være mulig å finne fram til sammensetningen av et råd på 12 medlemmer som skal utgjøre en overgangsregjering i landet.
Når dette rådet er oppnevnt, flyttes forhandlingene til Afghanistan, der rådsmedlemmene vil forsøke å bli godkjent av et tradisjonelt eldreråd kjent som loya jirga. Når USA avslutter bombingen, vil FN ventelig gå inn med fredsbevarende styrker, for det meste fra muslimske land. Det er ikke usannsynlig at NATO-landet Tyrkia vil få en sentral rolle i denne styrken.
Problemene vil i første rekke oppstå når det blir nødvendig å presse gjennom vedtak. Vil det være nødvendig å legge bånd på Nordalliansen, og hvem skal i så fall gjøre det, spør professor Lawrence Freedman ved Kings College-senteret for forsvarsstudier i London.