Hopp til innhold

Klart for «hvalkrig» i Antarktis: – Det er som andre verdenskrig

Både Japan og miljøvernorganisasjonen Sea Sheperd sender flere skip til Antarktis før årets hvalfangstsesong. Begge sider er «bevæpnet» med helikoptre og vannkanoner.

Isfjell med hurtigbåt innfelt

Sea Shepherd tok sist vinter i bruk blant annet Star Wars-lignende båten Gojira (innfelt) i jakten på hvalfangsskip som Shonan Maru (nede i midten) i kampen mot hvalfangst i Sørishavet.

Foto: AP/Sea Shepherd

Hvaler

Et bilde tatt av det australske tollvesenet viser en hval og hennes barn som blir dradd ombord i et japansk skip etter å ha blitt harpunert i Sørishavet.

Foto: AUSTRALIAN CUSTOMS SERVICE / Afp

Hvalfangstmotstanderen Paul Watson og hans organisasjon Sea Sheperd sender nå tre båter til Sørishavet for å prøve å stoppe japansk hvalfangst.

Der møter han japanske hvalfangere som vil ha revansj etter at motstanderne klarte å stoppe fangsten sist vinter.

65 år gamle Watson har kjempet mot hvalfangere i snart 40 år, og sier at han ikke tror folk flest skjønner hvor brutal kamper som foregår i Sørishavet.

– Noen av scenene ser ut som om de kunne vært i andre verdenskrig. Det er mange skip i sjøen, sju-åtte samtidig, med vannkanoner på, sier Paul Watson til engelske Guardian.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video nsps_upload_2010_2_6_14_11_11_1337.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO AV «KRIGEN I SØRISHAVET»: Sea Sheperd mente at båten deres «Bob Barker» ble pårent av det japansk hvalfangststskipet «Yushin Maru» i Sørishavet i 2010.

«Vant» i fjor

År etter år har Sea Sheperd sent stadig større og raskere skip til Sørishavet for å kjempe mot de japanske hvalfangerne.

Samtidig har japanerne sendt stadig færre båter for å fange hvalene, delvis som et resultat av at japanerne spiser stadig mindre hvalkjøtt.

Under sist vinters fangstsesong var motstanderne så sterke at de klarte å få hvalfangerne til å avbryte fangsten etter at de hadde fanget rundt 170 av de planlagte 850 hvalene, skriver BBC.

Fangsten skulle egentlig vart til midten av mars, men 10. februar stoppet japanerne fangsten og vendte hjem.

Ikke stoppet av pengemangel

Før årets hvalfangstsesong var det knyttet spenning til om japanerne ville avlyse årets fangst.

Japans økonomi er presset etter tsunamien i mars og strømkrisen som fortsatt plager landet etter at kjernekraftverk måtte stenges etter tsunamien.

Derfor var det usikkert om den japanske regjeringen fortsatt ville subsidiere hvalfangsten.

I tillegg kommer at nye regler mot havforurensning gjør at det japanske fabrikkskipet «Nisshin Maru» må bygges om før det kan brukes i det økologisk sårbare Sørishavet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sea Shepherds Steve Irwin

Sea Shepherds Steve Irwin på jakt etter et japansk hvalfangsskip i Sørishavet første nyttårsdag i år.

Foto: Barbara Veiga / Afp

Frykter Sea Shepherd

Økonomiske og juridiske problemer til tross, den japanske fiskeribyråkraten Joji Morishita, sier at det er Sea Sheperd som er det største hinderet for hvalfangerne.

– For å si det enkelt, angrepene fra Sea Shepherd er den ene tingen vi må diskutere hvordan vi skal forhindre at skjer igjen, sier Morishita til BBC.

Blant tiltakene som er nye av året fra japansk side er at de sender et bevæpnet patruljeskip fra fiskerimyndighetene med hvalflåten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Paul Watson

Paul Watson viste 25. mai i år frem Sea Sheapards nye båt, oppkalt etter den franske skuespilleren Brigitte Bardot. Nå skal båten til Sørishavet.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

«Brigitte Bardot» til Sørishavet

Paul Watson

Paul Watson sier at han har vært på nær 350 tokt for å beskytte hval og annet liv i havet i løpet av sine år i Sea Sheperd.

Foto: Michelle McCarron / Ap

Sea Shepherd sender i år tre skip til Sørishavet for å kjempe mot hvalfangerne.

I tillegg til skipene som har vært med på tidligere kamper mot hvalfangerne, «Bob Barker» og «Steve Irwin», sende Paul Watson også den flunkende nye «Brigitte Bardot»

«Brigitte Bardot», som er kalt opp etter filmskuespilleren og dyrevernsaktivisten med samme navn, er en flerskroget båt som Sea Shepherd overtok i mai i år.

Stinkbomber, vannkanoner og forsterkede tau

Paul Watson er ettersøkt av Interpol og klassifisert som en økoterrorist. Før han reiser til Sørishavet lover han å holde seg til det han kaller «aggressiv ikkevold».

Med seg i lasten til «hvalkrigen» har Watson med seg et omfattende arsenal.

I tillegg til vannkanoner så er de tre båtene utstyrt med stinkbomber som kan kastes om bord i skip som kommer nær.

«Steve Irwin» er utstyrt med jernstenger for å stoppe japanske bordingsforsøk, og ifølge japanerne har Sea Sheperd også med seg forsterkede tau for å vikle inn i fangstskipenes propeller.

Foreløpig er ingen av partene fremme i Sørishavet, «Steve Irwin» krysset ekvator i forrige uke på vei mot fangstområdene.

Om få uker vil imidlertid både hvalfangere og motstandere være fremme og vil starte sin livsfarlige «krig», mellom isfjell og i vindkast på opp mot 200 kilometer i timen.

SISTE NYTT

Siste nytt