Klarer han å etterfølge sin bror?

- Polen er det viktigste, hevder presidentkandidat Jaroslaw Kaczynski. Fortsatt flyter han på en sympatibølge etter brorens tragiske bortgang. Men om det holder til å vinne presidentembetet, er langt fra sikkert.

Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski på valgmøtet i Rawa Mazowiecka.

Foto: PETER ANDREWS / Reuters

Morten Jentoft
Foto: NRK

Søndag skal polakkene velge ny president, to og en halv måned etter flyulykken i Smolensk i Russland, hvor den sittende presidenten Lech Kaczynski ble drept.

Nå er tvillingbroren, Jaroslaw en av to hovedkandidater ved presidentvalget, og han har i valginnspurten tatt innpå sin hardeste konkurrent, fungerende president og lederen av den polske nasjonalforsamlingen, Bronislaw Komorowski.

De øvrige åtte kandidatene ligger langt bak de to ledende.

Støtter seg på historien

Jaroslaw Kaczynski skal møte velgerne en regntung og iskald juni-ettermiddag i Rawa Mazowiecka, en by med knappe 20000 innbyggere i Lodz-fylket sentralt i Polen.

På plassen foran ruinene av det som en gang har vært et slott, er det rigget til en scene der smektende toner fra Polens store komponist Frédéric Chopin strømmer ut og prøver å sette tilskuerne i stemning.

Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski bruker mye historiefortelling i sitt politiske budskap.

Foto: PETER ANDREWS / Reuters

Uten manuskript og trygg på sine historiske kunnskaper, entrer Jaroslaw Kaczynski scenen og går rett inn i nettopp Rawa Mazowietskas plass i polsk historie.

Med overbevisning forteller den 61 år gamle Kaczynski at nettopp her i dette slottet, ble det oppbevart penger som gjorde det mulig å sikre den polske statsdannelsen i midelalderen mot fiendene utenfra.

Symbolikken er nesten overtydelig, nettopp spørsmålet om styring av økonomien og om Polen skal gi opp sin zloti og gå med i eurosamarbeidet, er blant de heteste politiske temaene i valgkampen.

Jaroslaw, som sin bror Lech, har vært svært forsiktig med å gå for fort fram. Nå snakkes det ikke lenger om at Polen skal bli en del av eurosonen i 2012, kanskje først i 2016, er det blitt antydet blant annet fra Jarolsaw Kaczynskis støttespillere i Lov og Rettferdighets-partiet.

- Det var også tider da polske ledere tjente andre land og herrer, sier Jaroslaw Kaczynski.

Igjen er parallellene til dagens situasjon sterk, der diskusjonen går heftig om Polen legger seg for tett opp til EU og USAs politikk.

For Jaroslaw Kaczynski er saken klar. Hans hovedbudskap i valgkampen er: Polen er viktigst.

Det er også nasjonalkomponisten Chopin som akkompagnerer Jaroslaw Kazcynski i den offisielle reklamefilmen, der han legger vekt på tradisjonelle verdier som familie og å ta vare på Moder Polens jord.

- Ikke Kaczynski

Det har gått vel to måneder siden flystyrten som rystet Polen og verden.

Litt før klokken 9 i morgenen 10.april styrtet flyet med president Lech Kaczynski utenfor den russiske byen Smolensk, på vei til minnemarkering for polakker som ble drept av det hemmelige sovjetiske politiet NKVD under 2. verdenskrig.

Knapt noe land i verden har opplevd at en stor del av landets elite med et slag ble utradert på denne måten.

- Det var helt spesielt å komme på skolen første dagen etter ulykken i Smolensk, forteller Agnieszka Biatkowska, som vi treffer litt i utkanten av valgmøtet i Rawa Mazowietcka.

- Vi satt helt stille, og det var som om alle tenkte gjennom hvem vi egentlig var. Og det var mange som sa at de nå for første gang følte seg som polakker.

Agnieszka sier at det som skjedde i Smolensk har gjort henne mer politisk bevisst, men at tragedien med Lech Kaczynski ikke har gjort at hun vil stemme på broren Jaroslaw - som i en periode var statsminister samtidig som broren Lech var president.

- Vi har hatt erfaring med Jaroslaw Kaczynski den gangen han var statsminister. Han fikk ikke gjort noe særlig positivt da, mener Agnieszka Biatkowska - som derfor mener at det ikke er noen vist å stemme på ham nå.

Og dette er nok et standpunkt hun deler med mange unge polakker, det er ikke blant denne aldersgruppen Kaczynski og Lov og rettferdighets-partiet har sin sterkeste støtte.

Mens Bronislaw Komorowskis Borgerforum tiltrekker seg yngre og mer urbane velgere, har og hadde Kazynski-brødrene sine kjernevelgere i distriktene, blant troende og godt voksne katolikker.

Tror på Lov og rettferdighet

På en valgstand treffer jeg Tomasz Nowicki, til vanlig lege, men nå aktiv med i valgkampen for Jaroslaw Kaczynski.

- Han er den eneste kandidaten som virkelig arbeider for Polen og det polske folk, sier Tomasz.

Han understeker samtidig at han vil at polakkene skal være en del Europa, men altså som polakker, ikke russere eller tyskere - Polens to store naboer.

Tomasz Nowicki understeker at han ikke er medlem av Lov og rettferdighets-partiet, men at han har stor tillit til deres politikk, ikke minst fordi de alltid sier sannheten.

- I de 20 årene som Jaroslaw Kaszynski og hans tvillingbror Lech har vært med i politikk, så har de aldri løyet for folk. De arbeider for sånne som oss, i små byer og landsbygder, sier legen Nowicki.

Ved siste valg fikk Lov og rettferdighets-partiet nesten halvparten av stemmene i Rawa Mazowiecka, som ligger på den konservative landsbygda, og ble det største partiet.

Nå tror han at Jaroslaw Kazynski vil trosse meningsmålingene og vinne valget i første runde.

Forskjellig tone

Det er interessant å sammenligne de små reklamefilmene som de to kandidatene i det polske presidentvalget har sendt ut.

Mens Jaroslaw Kaczynski akkopangeres av Frédéric Chopin, så har hans hovedmostander Bronislaw Komorowski valgt litt mer moderne pianotoner til å underbygge sitt budskap.

Bronislaw Komorowski og Donald Tusk

Fungerende president Bronislaw Komorowski og statsminister Donald Tusk driver valgkamp sammen.

Foto: AGENCJA GAZETA / Reuters

Han står også for en langt mer liberal politikk en den konservative Kaczynski, selv om mange nok vil si at de ikke ser så store forskjeller mellom de to mennene som nå kjemper om polske velgeres gunst.

Begge er konservative katolikker, om enn på hvert sitt hvis, og de har begge bakgrunn i fagbevegelsen Solidartiet.

- Å regjerere sammen med Kaczynski kommer til å bli et h......., sier statsminister Donald Tusk, som representerer samme parti som den fungerende presidenten og tenker på alle vetoene broren la ned mot ulike reformtiltak.

Komorowski har ledet klart på meningsmålingene, men de siste ukene før valget har Kaczynski tatt innpå.

De fleste tror at det går mot en ny valgomgang 4. juli fordi ingen av kandidatene i første runde vil få mer enn 50 prosent av stemmene.

SISTE NYTT

Siste nytt