Klar seier for Netanyahu i Israel

Statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud ligger an til å få 30 representanter i nasjonalforsamlingen idet 99 prosent av stemmene er talt opp etter valget i Israel.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu vinker til sine støttespillere i Tel Aviv.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Likuds viktigste utfordrer, valgforbundet Sionistunionen, må nøye seg med 24 mandater, melder Haaretz.

Opposisjonsleder Yitzhak Herzog gratulerte Netanyahu med seieren onsdag morgen.

Valgdagsmålinger som ble offentliggjort etter valget tirsdag, tydet på at Likud og Sionistunionen ville få omtrent like mange mandater.

Tirsdag kveld gikk Netanyhau likevel ut og kalte valgdagsmålingen en stor seier. Sionistunionen, som er en allianse mellom Arbeiderpartiet og Tzipi Livnis liberale parti Hatnuah, feiret også den jevne målingen.

I forkant av valget ble det gjort meningsmålinger som tydet på at Sionistunionen ville vinne valget, men Netanyahu har klart å mobilisere høyresidens velgere i en voldsom sluttspurt.

Likud feirer valgdagsmålingene i Tel Aviv, Israel

Likud feirer valgdagsmålingene i Tel Aviv.

Foto: Oded Balilty / Ap

Vil starte forhandlinger

Netanyahu ser ut til å få en tredje strake periode som statsminister, men forhandlinger med andre partier må til før en ny regjering kan komme på plass.

En rekke eksperter mener Netanyahu har best forutsetninger for å danne en ny koalisjonsregjering, og ifølge Reuters har statsministeren allerede tatt kontakt med partilederne på høyresiden for å innlede forhandlinger.

– Virkeligheten venter ikke på oss. Borgerne av Israel forventer at vi raskt setter sammen en regjering som arbeider for dem, sier Netanyahu.

Det er president Reuven Rivlin som ber statsministerkandidaten oppdraget med å danne regjering. Kandidaten får 42 dager på seg, og trenger 61 mandater for å få flertall i Knesset.

Den arabiske alliansen Felleslista er tredje størst, og ser ut til å få 13 mandater. Det nye sentrumspartiet Kulanu sitter med 10 mandater, og kan ifølge AFP bli en viktig brikke i regjeringsforhandlingene. Partiet ledes av den tidligere statsråden Moshe Kahlon.

Valgdeltakelsen ligger på 71,8 prosent, opp fra 67,8 prosent ved forrige valg i 2013, melder AFP.

Benjamin Netanyahus parti Likud feirer dødt løp med Sionistunionen som en seier.

VIDEO: Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Likuds valgvake tirsdag kveld.

Dette er Benjamin Netanyahu

VIDEO: Se historien om Benjamin Netanyahu.

SISTE NYTT

Siste nytt