Hopp til innhold

Tusener demonstrerer i Kairo

Fagforeninger og Det muslimske brorskap har bedt millioner av egyptere om å vise sin misnøye i dag. Samtidig forsøkte utestengte parlamentarikere å ta seg inn i nasjonalforsamlingen i Kairo, forbi tungt væpnede sikkerhetspoliti.

Tusener samlet på Tahrir-plassen i Kairo.

DIREKTE: Se video direkte fra Tahrir-plassen.

Aktivistgrupper og Det muslimske brorskap har kalt til demonstrasjoner over hele landet og ikke minst på Tahrir-plassen i Kairo, etter det de betegner som «militærkuppet» i helgen.

Tirsdag kveld klokken 19.00 norsk tid begynte det å fylle seg opp på Tahrir-plassen, og mange frykter at det kan bli bråk til kvelden.

Folk på Tahrirplassen demonstrerer mot hæren som har tatt bort mye av makten til Brorskapets kandidat Mohammed Mursi. Demonstrantene er overbevist om at han har vunnet valget, og holder opp plakater med bilder av Morsi, de vifter med det egyptiske flagget, og roper slagord.

«Ned med militærrådet!», roper de. «Vi vil ha revolusjonens lov, ikke den militære loven», står det på plakater.

NRKs korrespondent i Kairo Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier at det er en jevn strøm av mennesker som kommer mot Tahrirplassen i kveld.

– Det er opp mot 10.000 her, men det er likevel så få at hvis dette skulle være en styrkemarkering, så var den ikke vellykket, sier Falkenberg Mikkelsen.

Militærkupp light

Det styrende Militærrådet kunngjorde på søndag at det har gitt seg selv lovgivende makt inntil en ny nasjonalforsamling er valgt. Det valget vil ikke bli holdt før landet har fått en ny grunnlov, en grunnlov Militærrådet videre gir seg retten til å godkjenne eller avvise.

Det forrige forsøket på å skrive den nye forfatningen endte i full konfrontasjon mellom de religiøse og sekulære, og partene kunne ikke engang enes i hvem som skulle sitte i grunnlovsforsamlingen.

De liberale beskyldte islamistene, inkludert Brorskapet, for å ville kuppe hele grunnlovsskrivingen for å dra Egypt i en mer religiøs retning.

Dekretet med 11 punkter gav også åpning for at militæret skal få styre seg selv på en rekke viktige områder også i fremtiden, uten innblanding eller kontroll fra demokratisk valgte representanter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sikkerhetspoliti utenfor nasjonalforsamlingen i Kairo

Sikkerhetspoliti har tatt oppstilling utenfor nasjonalforsamlingen i Kairo, for å hindre at folkevalgte tok seg inn.

Foto: Manu Brabo / Ap

– Vi vil slåss!

Mohammad Rashad

Mohammad Rashad.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen

NRKs korrespondent har snakket med flere av demonstrantene som har møtt opp på Tahrir-plassen og som støtter Det muslimske brorskap. Flere av dem sier de vil slåss til det siste.

– Vi vil slåss. Dette blir vår siste kamp, det står om liv og død. Vår frihet er viktigere enn noe annet, det er allerede mange som er drept på plassen her, sier Mohammed Rashad til NRK.

Ibraham

Ibraham.

Det er fortsatt full forvirring om hvem av som blir Egypts neste president. Men en demonstrant ved navn Ibrahim er overbevist om at det er Mursi som har vunnet valget.

– Militærrådet har stjålet stemmene våre. Vi valgte ikke dem, de har ingen autoritet, det var Mubarak som valgte dem for lenge siden, sier Ibraham som mener det finnes beviser for at Mursi har vunnet.

Nasjonalforsamlingen avlåst

I det forfatningsdomstolen forrige torsdag erklærte valget «ikke gyldig» og med det oppløste underhuset i nasjonalforsamlingen, ble dørene til bygningen låst og sikkerhetspoliti plassert utenfor.

I dag forsøkte flere politikere å ta seg inn i bygningen, men ble stanset.

– Vi har ikke tenkt å gi oss. Vi vil komme tilbake hit. Vi vil fortsette vår kamp. Nå studerer vi muligheten for å gjøre en sit-in. Dette er vårt sted, og folket brakte oss hit, sier Muhammed el-Omnda, som er uavhengig representant, til NRK.

 Mohamed El-Omda

Mohamed El-Omda intervjues av NRK og andre fjernsynskanaler foran nasjonalforsamlingen.

Foto: Amr Nabil / Ap

Og det er de uavhengige representantene, eller rettere sagt, mangelen på dem, som har forårsaket den siste krisen.

Ifølge forfatningsdomstolen er medlemmer av politiske partier blitt valgt inn på plasser som var holdt av til uavhengige representanter.

En tredjedel av representantene i underhuset skal være såkalt uavhengige, for å sikre en bred representasjon i nasjonalforsamlingen. Det vilkåret mener domstolen er brutt.

Partiet til brorskapet, Frihet- og rettferdighetspartiet, og de konservative salafistenes parti Al Nour sikret seg flertall både i underhuset og overhuset.

Mange egyptiske politikere mener forfatningsdomstolens avgjørelse er en del av Militærrådets plan for å beholde makten, og anser domstolens avgjørelse som ulovlig.

– Vi anerkjenner ikke denne beslutningen av forfatningsdomstolen. De har ikke rett til å gjøre dette. De kan ikke ta en beslutning om å oppløse en annen institusjon. De kan ikke oppløse parlamentet eller presidenten, sier el-Omnda.

Innenfor gjerdet har sikkerhetspolitiet foreløpige rolige dager, men hæren har likevel valgt å sende forsterkninger, for å være forberedt på konfrontasjoner.

Soldatene skal beskytte nasjonalforsamlingen, mot dets egne folkevalgte.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Nasjonalforsamlingen i Kairo

Hit men ikke lenger. Både folkevalgte og andre kommer ikke forbi porten inn til nasjonalforsamlingen. I stedet for folkevalgte er plassen fylt opp av opprørspoliti og soldater.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Mot retten til å arrestere

Og det er ikke bare oppløsningen av nasjonalforsamlingen som provoserer.

De største fagforeningene protesterer mot at etterretningen og det militære skal få retten til å arrestere sivile. Lederne for de største fagforeningene har bedt om et møte med Militærrådet, etter at lovbestemmelsen ble kjent i helgen.

Fra før er det stor misnøye med at sivilpersoner fortsatt stilles for militære domstoler, og ikke det sivile rettsvesenet. Det er spesielt aktivister og demonstranter som sluses inn i det militære domsapparatet.

President hvem?

Fortsatt er det uklart hvem som blir Egypts nye president, etter at begge leire, Brorskapets kandidat Mohammed Mursi og tidligere general Ahmed Shafiq, har erklært at de ligger an til å vinne.

Brorskapet startet sågar feiringen på Tahrir-plassen i Kairo i går, uten at det tok av. Usikkerheten er for stor.

Ifølge den nasjonale valgkommisjonen, som fortsatt samlet inn stemmer og holdt på telle, bør ingen av dem erklære seg som vinner.

– Vi har ingenting å gjøre med de resultatene som sirkulerer omkring, sa dommeren Maher ek-Beheiry til internasjonale nyhetsbyråer og holder på at det offisielle resultatet kommer på torsdag.

Militærrådet selv forsikrer om at de kommer til å overlate makten til en sivil president innen 1. juli, i en seremoni som hele verden kan få være vitne til.

Ifølge BBCs kilder i Kairo må handlingene til Militærrådet i helgen ses i sammenheng med at de styrende generalene handler ut fra antakelsen om at Mursi kan komme til å vinne presidentvalget.

Derfor er de oppsatt på å vingeklippe presidentmakten og sikre det mektige militærapparatet fortsatt makt og innflytelse.

Politiske aktivister på sin side lover at både Militærrådet og en ny president som forsøker å kuppe revolusjonen, skal få smake «Tahrirs makt».

Valgplakat i Egypt

Det er fortsatt full forvirring om hvem av som blir Egypts neste president.

Foto: Nasser Nasser / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt