Hopp til innhold

Japansk rederi kjøpte fri beslaglagt skip

En kinesisk rett har opphevet beslaget av et japansk lasteskip etter at eieren betalte en 80 år gammel gjeld på 39 millioner dollar

The Baosteel Emotion

Myndighetene i Shanghai tok lørdag beslag i dette lasteskipet med krav om at det japanske rederiet gjør opp for seg.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Stridens kjerne var to kinesiske lasteskip som selskapet som i dag heter Mitsui O.S.K. Lines (MOL) leaset av en kinesisk familie på 1930-tallet.

Skipene forsvant i 1938 og eierne hevdet de aldri ble kompensert for tapet fra de japanske leietakerne.

Lørdag gjorde retten i Shanghai kort prosess og tok beslag i et lasteskip som tilhører MOL, etter at rederiet ikke føyde seg etter en dom avsagt tidligere.

Hadde mistanke om krigserstatning

«The Baosteel Emotion» ble i dag frigitt etter at MOL gjorde opp for seg.

Rederiet måtte ut med 28 millioner dollar, i tillegg kom renter fra de siste 80 årene og sluttsummen endte på 39 millioner, melder japanske medier.

Kritikerne tror kravet bunner i et forsøk fra kineserne på å innkassere krigserstatning fra krigen mellom de to landene og den påfølgende japanske okkupasjonen.

Den japanske regjeringens kabinettssekretær Yoshihide Suga sa tidligere denne uka at beslaget er et brudd på normaliseringsavtalen mellom Japan og Kina fra 1972, der Kina ga avkall på alle krav om krigserstatninger fra Japan.

I dag dysser Suga ned spekulasjonene om at dagens forlik vil føre til flere lignende søksmål fra kinesiske selskaper.

Kjølig forhold

Kinesiske myndigheter har på sin side understreket at saken kun er av forretningsmessig karakter og har derfor avvist ønsket fra japanske myndigheter om dialog.

– Det er sjokkerende når et fartøy plutselig blir tatt i beslag. Vi ønsket å komme i dialog med kineserne for å uttrykke vår bekymring for hva slags inntrykk dette skaper for andre japanske selskap som befinner seg i Kina, sier Suga.

Skipskonflikten blusset opp på et tidspunkt da forholdet mellom de to landene allerede er på frysepunktet.

Striden om eierskapet til en gruppe ubebodde øyer i Østkinahavet har ført til opprustning fra begge parter i havområdet og frykt for ny krig mellom de to landene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden om skoleskyting: – Helt sykt

Tre barn og tre voksne er drept i nok en skoleskyting i USA. – Helt sykt, sier president Joe Biden.