Hopp til innhold

Stadig mindre prakt og kjøligere kroppsspråk

USAs president Barack Obama skal fredag møte Tibets åndelige leder Dalai Lama i Det hvite hus. Det har utløst kinesisk raseri og politiske spekulasjoner om at Obama vil holde ham på en armlengdes avstand.

Bush, Obama og Dalai Lama

I 2003 tok president George W. Bush imot Dalai Lama i Det ovale kontor og klemte hans hånd varmt. Obama smilte og mottok det hvite silkeskjerfet som senator i 2005. I 2010 og 2011 var det avstanden noe større under møtene mellom de to som foregikk i det mindre formelle kartrommet i Det hvite hus.

Foto: White House Photos/NRK

Møtet skal skje kl. 10 amerikansk østkysttid i det relativt beskjedne kartrommet i presidentboligen. Det er det samme rommet hvor de to drakk te og samtalte i 2010 og 2011.

Dalai Lama kjenner på snø

Dalai Lama måtte kjenne på nysnøen da han var på vei ut av Det hvite hus i 2010.

Foto: YURI GRIPAS / REUTERS

Ved siste møte der var Obama nærmest fritidskledd, mens han året før møtte Dalai Lama i stram svart dress med slips. Begge gangene ble bare ett bilde distribuert til pressen, begge med god avstand mellom de to.

Lukkede dører

Møtet i dag skal foregå bak lukkede dører i kartrommet, ikke i det større og mer pompøse Ovale kontor, hvor Bush og Clinton gjentatte ganger tok imot Dalai Lama. Møtet blir ikke åpent for mediene, heller ikke for fotografering, opplyser Det hvite hus.

Talskvinne Caitlin Hayden i Det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus understreker overfor Time at presidenten møter Dalai Lama «i kapasitet av å være en spirituell leder». Det betyr at han blir mottatt med helt andre seremonielle omstendigheter enn politiske ledere som oftest blir.

Amerikanske medier spekulerte i fjor om Obama var i ferd med å distansere seg fra den tibetanske lederen for å bedre forholdet til Kina da det to møttes helt uformelt på et hotell i den amerikanske hovedstaden i stedet for med pomp og prakt i Det hvite hus.

Få år tidligere var Dalai Lama er hyppigere gjest i Det hvite hus og kroppsspråket et annet og varmere. George W. Bush poserte med bredt smil og de to holdt hender på bildet.

Kina: Avlys møtet!

 Hua Chunying

Hua Chunying, talskvinne for kinesisk UD, sier møtet vil skade forholdet mellom USA og Kina.

Foto: Kinesisk UD

Kina mener at politiske ledere som møter Dalai Lama støtter separatisme, og har gjentatte ganger sendt skarpe signaler om at Beijing ser med særs ublide øyne på slikt.

Flere land har erfart at slike møter følges av en isfront med avlyste politiske møter, trenerte handelsavtaler, tollproblemer og isende taushet. Slike ting svir når de kommer fra verdens nest største økonomi.

Fredag oppfordret Kina den amerikanske presidenten om å avlyse møtet med Dalai Lama.

– Møtet er en alvorlig innblanding i Kinas innenrikspolitikk, sa Hua Chunying, talskvinne for kinesisk UD. Hun sier at møtet er et alvorlig brudd på prinsippene for internasjonale relasjoner, og at det vil ha skade («severly impair») forholdet mellom USA og Kina.

I1950 okkuperte Kina Tibet og innlemmet det i Folkerepublikken. Dalai Lama har bodd i eksil i India siden 1959. Han reiser svært mye, både for å spre kunnskap om buddhisme, for å besøke andre tibetanere som bor i eksil i utlandet, og for å samle politisk støtte for Tibets sak.

Brenner seg til døde

Munk nummer hundre tente på seg selv i Tibet

100 munker og nonner har satt seg selv i brann i Tibet siden 2009 i protest mot Kinas brudd på menneskeretter.

Foto: Ap

De siste årene har protestene mot Kinas overgrep mot tibetanerne resultert i at flere buddhistmunker og nonner har satt fyr på seg selv i protest. 100 tibetanske munker har satt seg selv i brann de siste årene. Disse handlingene har utløst internasjonal fordømmelse av Kinas linje.

Dalai Lama sier han ikke kjemper for uavhengighet for Tibet, men indre selvstyre for provinsen, og at Kinas brudd på menneskerettighetene må opphøre. Hans ikke-voldslinje har hatt bred støtte siden han fikk Nobels fredspris i 1989, men Kinas forsøk på å isolere ham ser ut til langsomt å stramme det til for ham på invitasjonssiden.

Til Norge i mai

Dalai Lama og Børge Brende 2000

Dalai Lama og Børge Brende i Stortinget i 2000.

Foto: Hauge, Jon / Aftenposten/Scanpix

I mai kommer Dalai Lama til Norge på et tre dagers besøk i regi av Nobelinstituttet, Tibetkomiteen og et buddhistsamfunn. Ingen norske toppolitikere har sagt de vil møte ham, men de har heller ikke sagt direkte nei.

Spekulasjonene har gått høyt om utenriksminister Børge Brende denne gangen vil møte fredsprisvinneren fra 1989. Brende har tidligere være formann i Tibetkomiteen, kritisert Kina og bedt om at Norge tar Tibetsaken opp i FN.

Nå er forholdet til Kina iskaldt, ikke minst etter at Liu Xiabao fikk fredsprisen i 2010. Eksportnæringen har allerede opplevd at Kinas porter er smalere enn før.

Nå går en stor andel av den norske lakseeksporten til Vietnam som på kort tid er blitt den største asiatiske markedsplassen. Derfra går fisken videre til Kina, og dermed mister den norske delen av næringen et ledd i kjeden. Norske eksportører presser på for at regjeringen skal bedre forholdet til Kina, og sier det handler om arbeidsplasser.

Tibetanere i Norge lurer på hvor den norske regjeringen ender opp. Som en forsvarer av menneskerettighetene eller som en døråpner for eksportindustrien. For det er ikke umulig at frykten for kinesiske reaksjoner og tap i laksenæringen vil føre til at Børge Brende i mai «dessverre er opptatt på annet hold».

SISTE NYTT

Siste nytt