NRK Meny
Normal

Politiet kjente til planene i flere måneder

Svensk politi hadde kjent til planene om å gjennomføre terror i Danmark i flere måneder da de i dag sammen med dansk politi gikk til aksjon.

Video PETs pressekonferanse om København-terrorplanene

SE PRESSEKONFERANSEN I OPPTAK: Anders Danielsson fra svensk Säpo og Jakob Scharf fra danske PET informerer pressen om at planene som nå er avverget har vært kjent for politiet i flere måneder.

Fem personer ble i dag arrestert i Danmark og Sverige mistenkt for å ha konkrete planer om å angripe Jyllandspostens kontorer i København.

Les også: Fem pågrepet for planer om å drepe så mange som mulig

På en pressekonferanse opplyser sikkerhetspolitiet fra begge land at de har visst om truslene, og sammen har fulgt de mistenkte helt til de satte seg i bilen med retning Danmark.

– Vi hadde fått opplysninger om at det fantes personer i Sverige som planla terror i Danmark. Disse personene var allerede kjente for sikkerhetspolitiet i Sverige, sier sjefen for det svenske sikkerhetspolitiet Anders Danielsson.

Han forteller at de fikk de første meldingene om planene for flere måneder siden.

– Disse opplysningene fikk vi får noen måneder siden, sier Danielsson.

Anders Danielsson

Sjefen for svenske Säkerhetspolisen, Anders Danielsson, forteller at de har kjent til de mistenkte en stund.

Foto: DR

Med bakgrunn i opplysningene tok de derfor kontakt med dansk politi for å gjennomføre en felles etterforskning. Siden da har personene vært under overvåking av politi i begge land.

Forlot Sverige med våpen i bilen

Teorien har hele tiden vært at de ville forlate Sverige og ta turen til København. Det valgte de altså å gjøre i går, sier Danielsson som forteller at de også overvåket denne reisen.

Hele tiden skal de svenske politiet ifølge Säpo-sjefen vært klare til å stoppe turen til København. De fulgte de tre mistenkte som var på vei sørover i en leid bil tett, og politiet hadde planlagt slik at de skulle ha ressurser til å stoppe de mistenkte når som helst.

– Skulle disse personene for eksempel få for seg at de plutselig ville angripe i Sverige, eller hvis det noen gang kunne bli vurderte dit at allmenheten kunne komme til skade, var vi klare til å stoppe dem, sier Danielsson på pressekonferansen.

Säpo-sjefen innrømmer at politiet lot de mistenkte reise mot Danmark med våpen i bilen.

– Vi visste at det var våpen i bilen da de forlot Stockholm, men vi har hele tiden hatt som mål å samarbeide med dansk politi. Vurderingen var at vi ville få bedre beviser om vi pågrep dem i Danmark. Så det har vært en avveining mellom å forebygge terror og å inngripe på et tidspunkt som ikke var for tidlig, sier Danielsson.

Politikens hus, København

Det var Jyllandspostens lokaler i København ved Rådhusplassen som skulle være målet for terrorangrepet.

Foto: Henrik Reinholdson

Politiet mener selv at alle kan i ettertid kan se at denne vurderingen var korrekt. Ingen ble skadet og de fikk arrestert de mistenkte terroristene.

– Skulle drepe så mange som mulig med maskinpistolen

Jakob Scharf

Sjefen for danske Politiets efterretningstjeneste forteller at de ved arrestasjonene fant en maskinpistol med lyddemper.

Foto: DR

Som et resultat av overvåkingen ble fem personer arrestert i dag. Fire i Danmark og én i Sverige. Etter arrestasjonene ble det gjennomført ransakinger på flere adresser i Københavnsområdet, og flere gjenstander ble beslaglagt.

– Vi beslagla en rekke plastikkstrips og en maskinpistol med lyddemper, forteller sjefen for det danske Politiets efterretningstjeneste (PET) som mener maskinpistolen skulle brukes til å angripe en avis.

Scharf sier at PET har klare formeninger om at det var Jyllandsposten i København som var målet.

Skulle angripe Jyllandsposten før nyttår

– Det er vår vurdering at disse personene var i ferd med å gjennomføre et terrorangrep mot en avis, og at denne avisen var Jyllandsposten her i København, sier Scharf.

Les også: – Forferdelig og meget ubehagelig

Det var også politiets vurdering at de mistenkte mennene planla å gjennomføre planene sine innen kort tid.

– Planen skulle settes ut i livet før den 1. januar. Planen var å trenge inn i JP/Politikens hus her i København, og med den maskinpistolen vi har beslaglagt skulle så mange som mulig drepes inne i avishuset, sier Scharf.

PET og Säpo mener at de gjennom sin etterforskning også kan knytte de mistenkte til internasjonale terrornettverk.

– Vi står overfor en gruppering som vi betegner som militante islamister. Vår etterretning tilsier også at de har hatt forbindelser til internasjonale terrornettverk, sier PET-sjef Scharf.

Det danske etterretningspolitiet mener at arrestasjonene avverget angrepet.

– Det er snakk om en veldig alvorlig sak der et terrorangrep var svært nært å bli gjennomført. Det var derfor nødvendig å gripe inn nå for å avverge terroren.

De vurderer det derfor slik at trusselnivået i Danmark ikke trenger å heves. Likevel er allerede trusselvurderingen i Danmark ganske høy.

– Det er en alvorlig terrortrussel rettet mot Danmark, og det er særlig fokus på terror rettet mot mål som kan knyttes til Muhammed-tegningene, sier PET-sjefen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt