Kjent tegner banket opp i Syria

Syrias mest kjente satiriske tegner ble i dag tatt av sikkerhetsstyrker i Damaskus. De brakk armene hans og kastet ham ut av en bil.

Ali Farzat, syrisk tegner

Den syriske tegneren Ali Farzat hviler hjemme i huset sitt i Damaskus etter å ha blitt overfalt som advarsel etter å ha portrettert Syrias president Bashar al-Assad.

Foto: Afp

Det opplyser syriske aktivister til utenlandske medier. Syria har kastet ut de fleste uavhengige journalister, noe som gjør det vanskelig å få bekreftet forskjellige opplysninger fra myndigheter og aktivister.

Blødde fra brystkassen

Ali Ferzat (60), som er en kjent tegner og Bashar al-Assad-kritiker, ble overfalt av en gruppe bevæpnede menn og siden kastet ut i gaten.

Ferzat skal ha blitt tatt til sykehus, der han ble behandlet for skader i ansiktet og hendene, melder flere internasjonale medier, deriblant nyhetsbyråene AFP og Reuters og den britiske avisen the Guardian.

Ifølge en venn som besøkte Ferzat på sykehuset hadde to av fingrene han på venstre hånd blitt brukket, høyre arm var brukket, det venstre øyet kraftig forslått og det blødde kraftig fra brystkassen hans.

Tegnet Assad og Gaddafi

Tegningene til Ferzat gjør narr av undertrykkelse og urettferdighet i arabiske land, og han har kritisert Assad-regimets voldelige svar på demonstrasjonene i landet. For tre uker siden sa han til TV-kanalen Al Arabiya at det for første gang var en sann og fri revolusjon i Syria.

For få dager siden sammenlignet han Syrias president med Libyas leder Muammar al-Gaddafi. I tegningen var Assad portrettert med en koffert, og fikk haik med en flyktende Gaddafi.

Ifølge en slektning av tegneren skal han ha fått beskjed om at dette bare var en advarsel, og at «Vi brekker hendene dine slik at du skal slutte å tegne». Ferzat fikk nylig en operasjon for en skade i ryggen.

Trodde på presidenten i 2000

Da Assad arvet makten fra sin far og ble president i 2000, var Ferzat positiv og sa han hadde et stort håp for fremtiden. Men de siste årene har han blitt en innbitt kritiker av regimet, og spesielt etter den blodige håndteringen av demonstrasjonene.

Det har kommet mange støttemeldinger for Ferzat på Twitter, på hans egen Facebook-side og en støtteside på Facebook. Men hans egen nettside er det ikke mulig å komme inn på, uten at det er kjent om det er fordi den er stengt eller besøkt av for mange samtidig.

Ifølge menneskerettighetsgrupper har Assads styrker drept over 2000 mennesker siden demonstrasjonene begynte i midten av mars i år. I går ble ifølge aktivister elleve sivilister og åtte soldater drept.

SISTE NYTT

Siste nytt