Jemenittisk etterretning kjenner ikke til Al Qaida-nordmann

Jemenittiske etteretningsmyndigheter avviser at de har fått informasjon fra andre lands etterretningstjenester om nordmannen som skal ha fått terroristopplæring i Jemen.

Representantene for etterretningstjenesten i Jemen sier til The Yemen Post at mangelen på samarbeid mellom utenlandske og jemenittisk etterretning styrker Qaidas terroristvirksomhet i landet.

– Vi må samarbeide. Jemen kan ikke hjelpe til hvis vi ikke får noen informasjon, uttalte kilden, som ønsket å være anonym.

Samtidig er kilder NRK har snakket med i Jemen kritiske til informasjonen som har kommet frem. Noen har spekulert i at dette kan være en styrt lekkasje fra europeisk etterretning som ønsker å vite mer om terroristaktiviteten i Jemen.

– Uvanlig sak

Forsker og leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA) Helge Lurås sier saken er uvanlig på flere måter, og det er flere forhold som gjør den underlig.

Helge Lurås

SISA-forsker Helge Lurås har blant annet erfaring med etterretning fra det norske forsvaret.

Foto: NUPI

Forskeren mener at det enn så lenge er veldig vanskelig å si hva som er sant og ikke, og understreker at etterretningstjenestene av og til også driver med desinformasjon.

Han forteller at vestlige etterretningstjenester har og har hatt et utstrakt samarbeid med myndighetene i Jemen.

– Det er også slik at et slikt tett samarbeid ikke nødvendigvis betyr at vestlige tjenester deler alt med lokale sikkerhetstjenester. Det vil være forhold man samarbeider om og deler informasjon om, og det er noe man ikke deler.

– Det er nok en god del som amerikanerne ikke deler med sine jemenittikse kolleger, sier Lurås.

Informasjonen om nordmannen til journalister skal ha kommet fra europeiske etterretningstjenester.

– Hva med europeiske etterretningstjenester. Deler de informasjon med Jemen?

– De ulike tjenestene vil nok ha ulikt forhold til jemenittiske tjenester. Amerikanerne er storebror, men britene har nok også en del kontakt med lokale sikkerhetstjenester. Det har også andre land, sier Lurås.

Rykter om styrt lekkasje

Flere har spekulert i at informasjonen om nordmannen som har mottatt terrortrening i Jemen i media kan skyldes en styrt lekkasje. Forskeren mener man ikke kan se bort fra det, men at det også kan være andre grunner.

– Det er nok mulig. Det er vanskelig å si hva agendaen kan være, men det kan være en styrt lekkasje med en agenda. Det kan likevel også være en glipp, sier Lurås.

Lurås mener at informasjonen kan ha blitt lekket av britiske etterretningsmyndigheter fordi de er opptatte av å få forståelse og oppmerksomhet om sikkerhet og arbeidet mot terror i forkant av sommer-OL i London. Britiske myndigheter bruker store ressurser på sikkerhet og etterretning i forkant av lekene som ansees som et tydelig terrormål.

– En ting er at det kan være en lekkasje for å skape en politisk forståelse for det man driver med i Jemen, med blant annet dronefly og bombing. Det kan også komme fra britisk etterretning for å skape oppmerksomhet rundt sikkerhet, og det de driver med opp mot London-OL, sier Lurås.

– Klar for oppdrag

Denne uka publiserte nyhetsbyrået Associated Press (AP) en sak om at en mann med norsk-etnisk bakgrunn skal ha fått terroristopplæring hos Al Qaida i Jemen.

Mannen i 30-åra skal ifølge nyhetsbyrået være utlært, og klar for å utføre et terroristangrep i Vesten.

Tjenestemenn fra tre ulike europeiske sikkerhetstjenester skal ha bekreftet at mannen er «operativ», noe som betyr at mannen har gjennomført treningen gitt av Al Qaida og nå venter på et oppdrag.

Tirsdag kunne NRK fortelle at Politiets etterretningstjeneste i Norge (PST) skal kjenne til den norske mannens identitet.

Han knyttes til et kjent ekstremistisk miljø i Norge.

– Mer sannsynlig nå

Etter det NRK kjenner til skal mannen ha fått trening fra samme gren av Al Qaida som den såkalte underbuksebomberen, som skulle angripe flere amerikanske fly.

Flere terrorforskere mener det er sannsynlig at en nordmann kan ha fått opptrening i Jemen for å skulle utføre en terroraksjon.

Brynjar Lia

Forsker Brynjar Lia ved FFI sier at en verving av konvertitter er mer sannsynlig enn før.

Foto: NRK

– Al Qaida i Jemen er særdeles gode på PR og propaganda, sa Jemen-ekspert Atle Mesøy til NRK.

Brynjar Lia ved Forsvarets forsvarsinstitutt sa tidligere at det er mer sannsynlig at en nordmann har reist ut nå enn for bare fem-seks år siden. Dette skyldes blant annet at det har vokst fram miljøer i Norge som PST også har advart mot.

– Nå har det jo vokst fram et mer militant miljø i Norge de siste årene, som PST beskriver. Av og til kommer det oppfordringer fra dette miljøet til å reise til en ”jihad-front” og slutte seg til mujahedin, sa forskeren som følger disse bevegelsene gjennom sitt arbeid.

Justisminister Grete Faremo sier hun ikke kan kommentere enkeltsaker, men uttalte til NRK tirsdag en slik sak er et relevant eksempel på trusselvurderingen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Hun sier at PST derfor prioriterer den type saker. Ifølge justisministeren kan hun på generelt grunnlag ikke utelukke at det kan finnes flere nordmenn som har vært på terrortreningsleir.

Skeptisk til informasjon

Iona Craig, som er korrespondent for den britiske avisen The Times, er foreløpig litt avventende til nyheten. Ingen av hennes jemenittiske kilder kjenner til at en nordmann skal ha deltatt i terroristtrening i Jemen.

– Det høres litt merkelig ut, men vi vet at det finnes personer med somalisk, pakistansk og arabisk bakgrunn som har vervet seg til Al Qaida i Jemen, sier Craig til NRK.

Den amerikanske journalisten Adam Baron, som bor i Jemens hovedstad Sanaa, var også umiddelbart skeptisk til nyheten, men sa likevel at han ikke var overrasket.

– Det føyer seg inn i et mønster av vestlige konvertitter som kommer til Jemen for å kjempe med Al Qaida. De utnytter det svake sikkerhetssystemet for å bli en del av det militante miljøet. Dette høres ut som en liknende sak, sa han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt