Hopp til innhold

Egyptisk satiriker arrestert for president-fornærmelser

Den populære egyptiske satirikeren Bassem Youssef satt søndag i avhør i nærmere fem timer for fornærmelser mot president Mohamed Morsi og Det muslimske brorskap.

Den egyptiske satirikeren Bassem Youssef

Bassem Youssef er blitt svært populær blant egyptiske fjernsynsseere for sin politiske satire og blir noen ganger omtalt som Egypts Jon Stewart. Men landets politiske ledere smiler ikke like bredt av vitsene hans.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Til slutt ble fjernsynsstjerna sluppet fri mot i underkant av 13.000 kroner i kausjon, ifølge kilder i rettsvesenet.

Youssef er regnet som Egypts mest kjente satiriker, og i sitt ukentlige fjernsynsprogram Albernameg, eller «Showet», har han presset grensene for hva det er mulig å si høyt om landets politiske ledere.

Spøkte og tvitret mens han satt i avhør

Ifølge påtalemyndigheten er Youssef mistenkt for å ha fornærmet islam ved å gjøre narr av bønneritualer, og for å ha fornærmet Morsi ved å gjøre narr av hans internasjonale anseelse.

Satirikeren lot seg ikke kue da han møtte til politiavhør søndag morgen.

Omkranset av en stor skare av pressefolk og fans poserte han i en gigantisk etterligning av en hatt som presidenten bar da han ble tildelt et æresdoktorat ved et universitet i Pakistan tidligere i mars.

Youssef hadde også på seg hatten da fjernsynsprogrammet hans gikk på lufta tidligere i uka.

Mens han satt i avhør, rakk han også å sende ut en twittermelding.

«Politifolkene og advokatene ønsker å få sine bilder tatt med meg. Kanskje det er derfor jeg ble innkalt til avhør?» skrev komikeren, som har mer enn 1,2 millioner følgere på Twitter.

Egypts president Mohammed Morsi

Mohamed Morsi og Det muslimske brorskap kom til makten i Egypt i 2012, etter revolusjonen som fjernet Hosni Mubarak fra presidentembetet.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

Beordrer pågripelse av flere opposisjonelle

I forrige uke beordret myndighetene i Egypt at en rekke opposisjonelle aktivister skulle pågripes. De ble anklaget for å ha oppfordret til vold mot Morsi og Det muslimske brorskap.

Arrestasjonsordren på kjendis-satirikeren har vakt stor oppsikt både blant egypterne og andre steder i verden.

«Rørt av støtten fra folket og oppmerksomheten i media. Det er imidlertid mange flere rettsforfulgte aktivister som fortjener den samme støtten», skriver Youssef på Twitter-profilen sin søndag ettermiddag.

SISTE NYTT

Siste nytt