Hopp til innhold

Kjemper mot palmeolje-gigantene for å beholde gården

Nibarnsfaren John Muyiisa har gått til retten i Uganda for å få erstatning fra palmeolje-produsentene han sier har drevet han fra gård og grunn.

John Muyisa viser frem palmefrø

John Muyisa viser frem palmefrø som nå plantes der han engang drev gården sin på Kalangala.

Foto: ISAAC KASAMANI / AFP

Palmeolje-plantasje

Palmeolje-plantasjen som nå er i drift på Kalangala dekker store områder.

Foto: ISAAC KASAMANI / AFP

Selv før bulldoserne kom var livet tøft for John Muyiisa, der han prøvde å få et levebrød ut av de 170 målene han leide på Kalangala-øya i Victoria-sjøen.

Journalisten Amy Fallon fra nyhetsbyrået AFP har møtt den 53 år gamle nibarnsfaren, som dyrket kaffe, bananer, kassava og poteter.

Gården gjorde ham ikke rik, men han kunne tjene opp mot 1400 dollar – drøyt 12.000 norske kroner – i året.

Etter at gården i 2011 ble tatt fra ham for å rydde plass til en palmeolje-plantasje har han nesten ingenting igjen.

– Det er som jeg må starte helt på nytt igjen. Da jeg hadde gården klarte noen av barna mine å fullføre universitetet. Nå har jeg vært nødt til å ta noen av barna ut av skolen, noen av døtrene mine må jobbe som hushjelper for å tjene penger, sier John Muyiisa.

Nå har han og 100 andre gått til retten for å prøve å få tilbake jorden de har dyrket i årevis.

Magdalena Nakamya

64 år gamle Magdalena Nakamya er John Muyiisas svigermor. Hun hadde en 30 måls stor gård. – De kom og målte opp, og det neste jeg hørte var at de gravde. Nå tjener jeg veldig lite, sier den 64 år gamle enken med åtte barn.

Foto: ISAAC KASAMANI / AFP

Manglet skjøte til eiendommen

Problemet for Muyiisa var at han ikke var den lovlige eieren av jorden han dyrket. En rik lokal familie – Sempaene – satt med skjøtene.

Nærbilde av palmefrøene som plantes ut.

Nærbilde av palmefrøene som plantes ut.

Foto: ISAAC KASAMANI / AFP

Horatius Sempa fra jordeierfamilien sier at de 14 bøndene på hans jord var «illegale okkupanter».

Familien Semba har likevel gitt noen av bøndene en erstatning på mellom 35 og 200 amerikanske dollar, mens andre har fått lov til å dyrke en del av jorden de hadde før. Muyiisa har nå igjen 30 mål, mot 170 mål før.

Resten av jorden gjøres nå om til en planteolje-plantasje av Oil Palm Uganda. Bak selskapet står den internasjonale palmeolje-giganten Wilmar International og andre internasjonale investorer.

Wilmar International er to år på rad blitt kåret til «verdens miljøverstingselskap» og Oljefondet solgte seg ut av selskapet for to år siden.

Oil Palm Uganda avviser at de har gjort noe galt og sier at palmeolje-plantasjen har bidratt til økonomisk utvikling på Kalangala.

Wilmar sier på sin side at selskapet ikke var involvert i kjøpet og at deres forsøk på å finne en løsning ikke er blitt gjengjeldt.

John Muyisa (i midten)

John Muyisa (i midten) og andre småbønder under deres møte med AFP-journalisten Amy Fallon på Kalangala-øya.

Foto: ISAAC KASAMANI / AFP

Gjentar seg mange steder

Muyiisas historie gjentar seg mange steder i Afrika, der internasjonale selskaper tar over jordbruksland som har vært dyrket av lokale bønder.

I noen tilfeller er det store landeiere som har skjøte på jorden, i andre tilfeller er det staten som eier områdene som småbøndene dyrker.

Aktivister sier at striden på Kalangala-øya er et klassisk eksempel på konflikten mellom de som har skjøte på jorden, og de som – ofte gjennom generasjoner – har brukt og investert i jorden som småbønder.

– Det skjer i Liberia, Nigeria og Tanzania, sier miljøaktivisten David Kureeba i organisasjonen Friends of the Earth i Uganda.

Uganda med Kalangala

SISTE NYTT

Siste nytt