Kjæresten til Nemtsov i intervju: – Husker ingenting fra drapsøyeblikket

MOSKVA (NRK) Det eneste Anna Duritskaja (23) husker etter drapet på kjæresten og Putin-kritikeren Boris Nemtsov (55) foran øyenes hennes, er at hun febrilsk forsøkte å få tak i politi.

Anna Duritskaja

FÅR IKKE REISE: Anna Duritskaja (23) ble øyevitne til at kjæresten Boris Nemtsov ble drept i Moskva i helgen. Hun får ikke forlate landet, men vil hjem til Ukraina.

Foto: TVRAIN.RU / Reuters

– På broen skjedde det rett og slett et drap, er den nøkterne beskrivelsen hun gir i intervjuet med radiokanalen Ekho Moskva, samme kanal som Nemtsov gjestet bare timer før han ble drept.

Boris Nemtsov

PUTIN-KRITIKER: Ingen er pågrepet for drapet på Nemtsov, som var en av president Putins skarpeste kritikere.

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

For første gang har nå Anna Duritskaja (23) snakket med journalister etter at kjæresten Boris Nemtsov ble skutt og drept litt før midnatt fredag kveld – rett foran øynene hennes.

Kommer ikke i begravelsen

Det eneste hun husker knyttet til selve drapet, er at hun umiddelbart etter intenst forsøkte å få tak i politiet.

– Jeg husker ingenting fra selve drapsøyeblikket, sier hun i intervjuet:

Ukraine Russia Opposition Anna Duritskaya

MODELL: Duritskaja skal blant annet ha prøvd seg som modell.

Foto: Daria Buznikova / Ap

I et intervju med den uavhengige TV-kanalen Dozjd utelukker hun at sjalusi fra en tredjepart kan være et motiv for drapet.

Hun oppholder seg nå oppholder seg i en leilighet i Moskva, men har fått beskjed fra politiet om ikke å forlate Moskva.

– Jeg vil hjem til Ukraina, men får foreløpig ikke forlate Moskva, sier Duritskaja.

Nemtsov skal gravlegges tirsdag, men her kommer ikke Duritskaja til å være til stede.

– Jeg håper å få reise tilbake til Ukraina på fredag, sier hun.

Vanlig jente

RUSSIA-NEMTSOV/ A view shows the covered body of Boris Nemtsov, with St. Basil's Cathedral seen in the background, in central Moscow

ÅSTEDET: Her på Moskvoretskijbroen, like ved Den røde plass og Kreml, ble Boris Nemtsov drept av ukjente gjerningsmenn.

Foto: STRINGER / Reuters

Anna Duritskaja er 23 år gammel, og opprinnelig fra den ukrainske byen Belaja Tserkov sørvest for Kiev. Forholdet til Anna Duritskaja skal ha vært i vel tre år, men de to har aldri bodd sammen.

Ifølge avisen Moskovskij Komsomolets har hun studert ved et økonomisk universitetet i Kiev, men har også prøvd seg som modell.

Hennes venner fremstiller henne som en helt vanlig jente som gjerne ville gjøre karriere som skuespiller, men som så langt ikke hadde lyktes ned dette. Hun arbeidet en periode i et turistfirma.

Lørdag satt hun i lange forhør med etterforskerne, og ifølge henne selv skal hun blant annet ha måttet gå gjennom en løgndetektor, noe hun opplevde som svært ubehagelig.

Boris Nemtsov er fremdeles formelt gift med sin ungdomskjæreste Raisa Nemtsova, men han har også hatt lange forhold til journalisten Jekaterina Odintsova og til sin tidligere sekretær Irina Koroljeva. Han har til sammen fire barn.

Mektige fiender

A still image from TV Centre video shows two figures, purportedly Russian opposition politician Nemtsov and a woman, walking on the sidewalk of a bridge near the Kremlin in Moscow

FANGET PÅ KAMERA: Dette overvåkningsvideoopptaket skal vise Nemtsov og Duritskaja som går over broen, like før drapet.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Russiske aviser skriver at Boris Nemtsov hadde mange mektige fiender, og at mordet trolig var godt planlagt – men utført av amatører.

Ifølge avisen «Kommersant», som er kjent for å ha gode kontakter i det russiske politiet, ble Nemtsov skutt seks ganger, og fire av kulene traff den 55 år gamle politikeren. Kulene var av ulike produksjonsserier, henholdsvis fra 1986 eller 1992, og de ble skutt enten fra en Makarov-pistol eller en Izj-pistol, som er en gasspistol som er ombygd til å kunne skyte vanlig ammunisjon.

Pistolen er ikke funnet, men etterforskerne mener den kan være kastet i Moskva-elven etter forbrytelsen. Det faktum at patronene var fra ulike produksjoner mener etterforskerne kan tyde på at morderen eller morderne har tatt det de har funnet av ammunisjon før drapet.

Ble trolig overvåket

Blomster ved drapsstedet

BLOMSTERHAV: Gjennom helgen strømmet moskovitter til åstedet for å legge ned blomster.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Samtidig må morderne ha hatt Nemtsov og hans ukrainske venninne Anna Duritskaja under oppsikt før drapet, det dokumenterer blant annet bildene fra et værkamera som fanget opp drapsøyeblikket fra hotell Baltsjug. Det viser at en bil kjører opp og plukker opp det som trolig er morderen, og kjører bort i stor fart.

Mordet på Nemtsov skjedde på Den store Moskvoretskijbroen, som er en slags forlengelse av den Røde plass rett ved Kremlborgen, der president Vladimir Putin har sine kontorer. Dette områder er vanligvis ett av de best overvåkede i Russland, og det vrimler med politifolk med og uten uniform som har lav terskel for å gripe inn hvis det oppstår situasjoner i områder.

Det blir derfor fremhevet som svært spesielt at det tok hele tolv minutter fra skuddene blir avfyrt, til den første politibilen dukket opp.

På bildene fra overvåkningskameraet som TV-kanalen TVC offentliggjorde søndag er det også vanskelig å fastslå farge og merke på bilen som kjører bort med morderen, selv om det kan se ut som om den er hvit eller lys. Anna Duritskaja har altså ikke kunnet hjelpe politiet med nærmere beskrivelse av bilen.

Flere teorier

Minnemarsj for Nemtsov i Moskva.

TITUSENER: Opp mot 70.000 mennesker deltok søndag i en minnemarsj for Nemtsov.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Politiet arbeider ut fra flere teorier om hvem som kan ha stått bak drapet. Den viktigste er trolig at Nemtsov ble drept på grunn av sitt standpunkt til konflikten i Ukraina. Nemtsov mener at president Vladimir Putin og den russiske ledelsen må bære en stor del av ansvaret for det som har skjedd, blant annet gjennom direkte militær innblanding på Krim og i Donbass-området.

Boris Nemtsov skal ha hatt klar en større rapport som dokumenterte den russiske militære innblandingen i konflikten. Dette kan ha fått radikale nasjonalistiske grupper i Russland til å bestemme seg for å rydde ham av veien. Han uttrykte også kraftig støtte til medarbeiderne i det franske satirebladet Charlie Hebdo etter at det ble angrepet i januar.

Nemtsov kritiserte også russiske islamske ledere for ikke være klare nok i sin kritikk av dem som angrepet bladet. Dette kan ha irritert radikale islamske grupper i Russland.

Derfor er dette også et spor som etterforskerne følger, i tillegg til at de se på Boris Nemtsovs arbeid som folkevalgt i bystyret i byen Jaroslavl. Der har han fortsatt sin utrettelige kamp mot korrupsjon og maktmisbruk, noe som har skaffet ham flere mektige fiender.

SISTE NYTT

Siste nytt