Kister med norske terrorofre på vei hjem

ALGER (NRK.no): I dag flys kistene med de fire nordmennene som ble drept under terroraksjonen hjem til Norge.

De avdøde Statoil-ansatte fraktes hjem fra Algerie.

VIDEO: Onsdag fraktes kistene med de avdøde Statoil-ansatte hjem til Norge. Reporter Camilla Wernersen. Video: Mohammed Alayoubi.

Kristian Elster i Algerie

I et lite anneks til bygningen for tolldeklarasjon på flyplassen ligger likhuset.

Inne i den lille bygningen ble NRK.no møtt med kondolanser for de fire døde nordmennene av alle de ansatte.

– Send våre kondolanser til Norge, og si at Algerie ikke er farlig, var omkvedet blant de ansatte.

Hele flyplassen, og resten av Alger, var onsdag badet i sterk Middelhavssol og gradestokken strakte seg til 18 grader, men det var lite som varmet i solen.

Algeriske sikkerhetsstyrker hadde styrket sikkerheten ved Algers internasjonale flyplass kraftig på grunn av den britiske statsministeren, David Cameron, sitt besøk senere i dag. Og det var en dempet stemning blant de Statoil-ansatte på flyplassen.

Sammen med sjømannspresten

På flyet er også ambulerende sjømannsprest Knut Kvidaland som vil sørge for en verdig ramme når de fire blir fraktet hjem.

Knut Kvidaland i Alger

Ambulerende sjømannsprest i Nord-Afrika, Knut Kvidaland, skal være med flyet med omkomne etter gisselaksjonen i In Amenas, hjem til Norge.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Kvidaland har den siste uken jobbet tett sammen med Statoils representanter og den norske ambassaden i Alger. Tirsdag var han på bårehuset i Alger sammen med ID-gruppen fra Kripos, der han forberedte hjemtransporten av kistene med de fire omkomne nordmennene som så langt er identifisert.

Vel hjemme i Norge vil Statoil-sjef Helge Lund sammen med de pårørende ta imot kistene i en privat båreseremoni senere i dag. Før Statoil-ledelsen vil møte pressen i sine lokaler på Fornebu.

På mandag er de pårørende, berørte støtteapparat og andre involverte invitert til en markering i Håkonshallen i Bergen.

Ro og refleksjon

Onsdag formiddag ble kistene tatt om bord i et chartret fly for hjemsendelse, men en kiste manglet.

Alf Vik (43), Hans M. Bjone (55), Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35) ble alle drept i angrepet for ti uker siden. Mens Victor Sneberg (56) fortsatt er savnet.

I Alger deltok Kvidaland i en private, lukket seremonien før han reiste med flyet.

– Å følge de omkomne på deres siste reise hjem vil gi meg en mulighet for ro og refleksjon. Men det blir også en reise som bærer med seg savn og sorg. Jeg tenker mye på de pårørende i denne vanskelige stunden, sier Kvidaland til NTB.

Påkjenning

Som sjømannsprest i Alger har han ikke hatt kontakt med de pårørende til nordmennene som ble rammet av gisseldramaet.

Men Statoils representanter, personellet ved den norske ambassaden, Kripos og andre nordmenn som har jobbet tett med saken, har vært gjennom en enorm påkjenning, og da har det vært godt å ha Kvidaland å kunne snakke med.

I jobben som sjømannsprest har Kvidaland også snakket med mange algeriere.

– Mange sier de føler gufset fra borgerkrigen på 1990-tallet. Og selv om algeriere her i hovedstaden tilsynelatende ikke virker åpenlyst preget av dette angrepet, har det helt klart satt mange følelser i sving, sier han.

Statoil-biler ved flyplassen i Alger

Onsdag ble bårene med de fire Statoil-ansatte fraktet hjem fra flyplassen i Alger til Norge.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt