NRK Meny
Normal

Kistene er fløyet til Islamabad

ISLAMABAD (NRK): Med flagget på halv stang sørger det offisielle Pakistan i dag over Norges ambassadør Leif H. Larsen og de seks andre som mistet livet i helikopterstyrten i går.

Med flagget på halv stang sørger det offisielle Pakistan i dag over Norges ambassadør Leif H. Larsen og de seks andre som mistet livet i helikopterstyrten i går.

Video: Pakistanske soldater bar båren med den norske ambassadøren til et ventende helikopter i dag.

Ambassadør Leif H. Larsen

Ambassadør Leif Holger Larsen var en av de syv som omkom i gårsdagens helikopterstyrt.

Foto: UD

Nå er de syv kistene fraktet til hovedstaden Islamabad og militæret stod æresvakt da kistene med flagg ble hedret på flyplassen i dag tidlig.

Nasjonal sørgedag

Pakistans statsminister Nawaz Sharif har erklært nasjonal sørgedag til minne om ofrene, og det ble i dag flagget på halv stang på alle offisielle bygninger i landet.

Den erfarne norske diplomaten og den filippinske ambassadøren til Pakistan, samt konene til Indonesias og Malaysias ambassadører omkom i helikopterstyrten i Gilgit-Baltistan i går.

Også to pakistanske piloter og en servicemann mistet livet.

I tillegg ble flere skadd da helikopteret styret og krasjet i en tom skolebygning. Blant annet melder pakistanske medier om at Indonesias ambassadør skal være hardt skadd med store brannskader.

Det er ventet at kistene med de døde diplomatene blir fraktet til sine respektive hjemland i løpet av to til tre dager.

– Vi er i tett dialog med pakistanske myndigheter om å få båren hjem til Norge. Nøyaktig når dette vil skje, vet vi ikke foreløpig, men vi jobber for at det skal skje så raskt som mulig, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB.

– Vår første prioritet er å gi oppfølging til de pårørende og støtte de ansatte på ambassaden. Vi sender lørdag vår organisasjonspsykolog til Pakistan. Vi vurderer fortløpende behov for videre oppfølging av ansatte, sier hun.

Kisten med den norske ambassadøren Leif H Larsen i Islamabad

I dag kom kisten med den norske ambassadøren Leif H. Larsen til Islamabad.

Foto: EVN/AFP

Avviser terror-angrep

Pakistanske Taliban (TTP) hevdet tidlig at de stod bak helikopterstyrten, men dette ble raskt avvist av pakistanske myndigheter som sier ulykken i Naltar skyldtes en teknisk feil. Denne forklaringen later det også til at de fleste toneangivende mediene i Pakistan har slått seg til ro med og landets hærsjef Reheel Sharif kunne fortelle at de har funnet den svarte boken og at dette var en ulykke.

Også øyenvitner støtter myndighetens beskrivelse og to menn nyhetsbyrået AFP snakket med fortalte at de ikke så noen raketter som traff helikopterer før det styrtet.

Bårene er nå kjørt til et militærsykehus på flybasen Nur Khan i Rawalpindi i utkanten av Islamabad.

helikopter-grafikk
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt