NRK Meny
Normal

Sykehusskandale ryster Moldova: kirurger må bruke vanlig drill under operasjoner

Ansatte ved en klinikk i Moldova lekket en video som viser at de bruker alminnelig verktøy man kan finne i en garasje, under operasjoner. Legene sier de er lei av manglende penger til innkjøp av nødvendig kirurgisk utstyr.

Kirurg bruker drill i Moldova

Videoen viser hvordan de moldovske kirurgene bruker en vanlig drill for å bore hull i skulderen på et barn. Kirurgene sier de ville vise hvordan arbeidsforholdene deres er.

Foto: Skjermdump fra Youtube

Leger har vært nødt til å utføre komplekse operasjoner på barn ved hjelp av boremaskiner, tang og elektriske sager som vanligvis brukes i husrenovering, ifølge AFP.

Ansatte ved Ignatenco barnesykehus lekket mandag en video til den moldovske avisen Panorama som viser tre maskerte kirurger og en sykepleier som bruker en drill for å bore et hull i skulderen på en bedøvet pasient.

De bruker også tang for å holde opp vev og for å få drillen ut igjen.

Ansatte ved sykehuset, som ligger i Moldovas hovedstad Kisjonov, sa at grunnen til at de lekket videoen var fordi de var misfornøyd med at sykehusdirektøren ikke hadde gitt penger til nytt utstyr.

– Vi måtte bore i barnets skulder, så det var det vi gjorde. Denne typen vanlig verktøy er kun ubeleilig fordi de er vanskeligere å sterilisere, sier Nicolae Curca, en av kirurgene som utførte operasjonen vist i videoen, ifølge AFP.

Curca sier at han og kollegene også er nødt til å bruke vanlig hammer og huggmeisel for å bryte seg gjennom bein.

Se videoen kirurgene lekket her. Vi advarer mot sterke scener.

Sterke reaksjoner

Moldova er et av europas fattigste land, og helsetilstanden til landets befolkning har gradvis forverret seg siden landet ble uavhengig av Sovjetunionen i 1991, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Videoen har ført til sterke reaksjoner i Moldova, og statsminister Iurie Leanca har krevd en inspeksjon av sykehuset, dets inventar og de ansatte.

Landets helseminister Andrei Usatii skal ifølge den moldovske avisen ha fortalt en nasjonal TV-kanal at sykehuset har kirurgisk utstyr tilgjengelig, og at det blir brukt ved operasjoner. I tillegg sier helseministeren ifølge AP at klinikken har tre nye kirurgiske driller.

– Den elektriske drillen i videoen er noe annet. Slike verktøy er ikke nevnt i klinikkens inventar, sa Ustaii.

– Jeg forstår ikke hvorfor de brukte disse verktøyene.

Moldovas tidligere visehelseminister, Viorel Soltan, sier derimot at det videoen viser er «nøyaktig».

– Det er ekte det som vises, og det finnes flere tilfeller i Moldova hvor leger er nødt til å bruke vanlig verktøy under operasjoner, sier han ifølge AP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt