Hopp til innhold

Kirken er mot bombingen av Gaza

Kirkenes verdensråd mener det har skjedd en ny oppvåkning blant flere kirkesamfunn og at flere er i mot Israels angrep på Gaza. Naivt av kirken, mener organisasjonen «Med Israel for fred.»

Kirkenes verdensråd mener det har skjedd en ny oppvåkning blant flere kirkesamfunn og at flere er i mot Israels angrep på Gaza. Naivt av kirken, mener organisasjonen «Med Israel for fred.»

Verdenssamfunnet må vise sterkere engasjement for våpenhvile og en fredelig løsning på konflikten i Midtøsten, mener Den norske kirke. Bildet er fra lørdagens demonstrasjon foran Domkirken i Stavanger.

Tusen mennesker hadde møtt opp utenfor Domkirken i Stavanger for å gå i demonstrasjonstog for å be Israel stoppe bombingen av Gaza. Og blant appellantene var representanter fra Den norske kirke.

– Gaza har ingen tid å miste., De har ingen flere liv å gi fra seg, sa Aslaug Austbø, fungerende domprost i Stavanger.

I sin tale siterte Austbø også fra kirkens eget styringsdokument.

«Israel er en militært overlegen okkupasjonsmakt som okkuperer det palestinske folkets jord, og nekter dem elementære menneskerettigheter. Derfor kan ikke partene sidestilles i konflikten,» siterte Austbø fra talerstolen.

Hun fikk bred støtte fra demonstrantene som ropte slagord som «Fri Palestina!» og «Israel ut, Israel ut, Israel ut!»

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Endret syn på konflikten

Olav Fykse Tveit, generalsekretæren for Kirkenes verdensråd, mener at det har skjedd en ny oppvåkning.Han representerer protestantiske og ortodokse kirker, men forteller at også de mer konservative kirkene begynner nå å se konflikten fra begge sider.

– Kirken har tradisjonelt støttet Israel i denne konflikten. Hva har endret seg?

– Mange innad i kirkemiljøene har sett hva som skjer, enten ved å ha besøkt området selv, eller gjennom kontakt med kirkene fra konfliktområdet. Vi ser at mange lider under konflikten, ikke minst på den palestinske siden, sier Tveit.

Olav Fykse Tveit, generalsekretæren for Kirkenes verdensråd

Olav Fykse Tveit, generalsekretæren for Kirkenes verdensråd mener Israel bruker overdreven og for sterk vold mot palestinerne.

Foto: NRK

– Palestinerne har blitt pålagt veldig mange restriksjoner på hvordan de kan leve et liv og utvikle en stat og et fremtid. Vold løser ingenting. enten det kommer fra den ene eller den andre siden, men overdreven og sterk bruk av vold kan skape veldig mange nye problemer, sier Tveit.

Han mener kristne ikke kan se ensidig på konflikten lenger.

– Mye av støtten tidligere har vært på grunn av at man har sympati til jødene og staten Israel, men man må ta hensyn til den andre parten også. Det er vårt ansvar som kristne å forholde oss til kristne, jøder og muslimer osv, sier Tveit.

– Kirken er naiv

Den pro-israelorganisasjonen «Med Israel for fred» (MIFF) er kritisk til at kirkens syn har endret seg og at Den norske kirke deltar i dagens demonstrasjon.

– Ser du Israel og Palestina isolert, så kan man selvfølgelig si at Israel er langt sterkere militært. Men den islamske verden har et unisont hat mot ikke bare Israel men også jøder, sier Bengt-Ove Nordgård, nestleder i Med Israel for fred.

– Vi synes også at det er tragisk når sivile palestinske liv går tapt, men det er ene og alene Hamas sin skyld. Det er Hamas som skyter mot israelske sivile fra sivile områder, mener Nordgård.

Den norske kirke i Stavanger er mer opptatt av å be Israel stanse sine forsvarsaksjoner, enn å stoppe rakettangrepene fra Hamas slik at det kan bli våpenhvile, mener MIFF.

– Det er sikkert godt ment, men kirken har gått i fella. Kirken har blitt naivt og politisk korrekt. sier Nordgård til NRK.

– Israel bryter folkeretten

Kritikken fra MIFF må stå for egen regning, sier Aslaug Austbø, fungerende domprost i Stavanger.

– Kirken er opptatt av at både Israel og Palestina skal få leve i fred. Men det har oppstått en situasjon i Gaza, hvor vi har innsett at Israel bryter folkeretten. Det har nok gjort at kirkens sympati har flyttet seg til palestinerne, som trenger at noen står opp og taler deres sak, sier Austbø.

Hun presiserer at kirken ikke uttaler seg politisk, men fra et menneskelig synspunkt.

– Palestinere og israelere har like rettigheter til å leve som et fritt og selvstendig folk. Vi er her i dag slik at begge sider skal få ivaretatt sine rettigheter, sier Austbø.

SISTE NYTT

Siste nytt