NRK Meny
Normal

Kirgisere banket opp guvernør

Sinte kirgisisiske demonstranter banket opp guvernøren i Jalalabad i dag. Det er nå spent stemning mellom usbekere og krigisere i deler av landet.

Bektur Asanov

Demonstrantene krever at guvernør Bektur Asanov arresterer de etniske usbekerne demonstrantene mener har drept to etniske kirgisere.

Foto: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP

Tusenvis av kirgisere hadde torsdag samlet seg på en veddeløpsbane i utkanten av Jalalabad sør i Kirgisistan.

Demonstrantene krevde at guvernør Bektur Asanov arrestererer og straffer de etniske usbekerne de mener har drept to etniske kirgisere.

Men da guvernøren snakket til menneskemengden, angrep demonstrantene ham. De slo også i stykker en ambulanse som kom for å ta ham til sykehuset, sier vitner til nyhetsbyrået Reuters.

Guvernørens tilstand er foreløpig ikke kjent. Demonstrantene satte senere fyr på bilens hans.

Les også: Presidentval avlyst i Kirgisistan
Les også: Uroen fortsetter i Kirgisistan

Usbekere mot kirgisere

Forsvarsminister Ismail Isakov forsøkte senere på torsdag å roe ned gruppen på opptil 7000 personer, uten at det hjalp noe særlig. Noen av demonstrantene begynte å kaste steiner på forbipasserende biler.

Demonstrantene ga Isakov 24 timer på å finne personene de mener skjøt en etnisk kirgiser på onsdag.

Bakgrunnen er en episode ved et universitet i Jalalabad onsdag. Universitet støttes av den lokale usbekiske lederen Kadyrzhan Batyrov.

En stor gruppe kirgisere kastet steiner på bygningen, og vitner Reuters snakket med hørte skudd bli avfyrt inne fra universitetet.

To ble drept og 74 skadd som følge av episoden, ifølge helsedepartementet. Ofrenes etniske bakgrunn er ikke kjent.

Les også: Demonstranter stormet universitet

(Saken fortsetter under bildet)

Begravelse utenfor Jalalabad

Det har vært mye uro i Kirgisistan etter kuppet. Her fra en begravelse utenfor Jalalabad 16. mai.

Foto: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP

Blusset opp etter kuppet

Sammenstøtene mellom de etniske gruppene tok til etter at tusenvis av sinte krigisere krevde at Batyrov ble arrestert. Kirgiserne hevder at Batyrov har tatt til orde for en selvstendig usbekisk region i landet.

Uroen i Kirgisistan blusset opp da president Kurmanbek Bakiyev ble avsatt i et blodig opprør forrige måned. Mer enn 80 personer ble drept.

Internasjonalt vokser nå bekymringen over uroen i det etnisk delte sentralasiatiske landet.

Les også: Mer bråk i Kirgisistan

Unntakstilstand

Overgangsregjeringen har innført unntakstilstand og portforbud i Jalalabad og i et nabodistrikt. Myndighetene hevder at Bakiyecs tilhengere bygger opp under hat mellom de etniske gruppene, for å føre landet ut i kaos.

Bakiyev er etnisk kirgiser og har fortsatt støtte fra mange i Jalalabad-regionen. Han flyktet til Hviterussland etter at han ble avsatt.

Også i forrige uke var det voldelige sammenstøt i to dager, mellom tilhengere av Bakiyev på den ene siden, og tilhengere av overgangsregjeringen på den andre. Minst to personer ble drept og flere titalls ble skadet.

Les også: Unntakstilstand sør i Kirgisistan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt