Familien Kirchner tar en Clinton

Kona til Argentinas president Nestor Kirchner, Cristina Kirchner, stiller som regjeringspartiets presidentkandidat  i valget i oktober.

Crisitina Fernandez de Kirchner og Argentinas president Nestor Kirchner
Foto: HO / REUTERS

Presidenten har besluttet ikke å stille til gjenvalg.

Dermed er det slutt på flere måneders spekulasjoner etter at Nestor Kirchner offentlig uttalte at enten han eller kona skulle stille i presidentvalget.

Spekulasjonene nådde nye høyder da han i forrige uke nevnte at han var villilg til å bli "Argentinas neste førstedame". Spøkte han, eller mente han alvor?

 Nå er det altså klart: Cristina Fernandez de Kirchener, 54 år gammel og jurist, stiller til valg - og med gode vinnersjanser.

Senator og rådgiver

 

Hun er i dag en av presidentens viktigste rådgivere, ved siden av jobben som en populær og frittalende senator. Hun har sittet i begge kamrene i Kongressen.

Cristina Fernandez de Kirchner - valgplakat

Valgplakatene er alt oppe: 'Endringene har bare så vidt begynt'.

Foto: Daniel Luna / AP

I går skrev landets aviser at hun stilte til valg. Nå er det offisielt bekreftet av regjeringspartiet. 

Hennes mann er en populær president, og ville trolig seilt igjennom i et gjenvalg uten å behøve en 2. valgomgang. Det er mer tvilsomt om  Cristina Kirchner klarer å få de nødvendige 40 prosentene i første valgrunde. Men ifølge meningsmålingene vil hun vinne den andre.

 

Et problem kan være argentinernes skepsis til "peronismen". Både Nestor og Cristina hører til det regjerende Peronistpartiet, som ligger litt til venstre for sentrum i argentinsk politikk.

Isabel og Evita

Det har skapt engstelse for at landet går tilbake til det politiske systemet under president Juan Peron, og ikke minst hans kone Isabel, som ble president da Juan døde i 1974.

Isabel Peron

Landets første kvinnelige president Isabel Peron.

Foto: EDUARDO DI BAIA / AP

I tillegg kommer kultstatusen til og dyrkingen av Juans kone Evita under hans første presidentperiode. Det var - sett i ettertid, og ikke fra musikal-scenen - ingen politisk suksessoppskrift.

En viktig forskjell vil være at Cristina blir valg til president, Isabel bare "tok over". Dermed kan Cristina Kirchner

Politiske kommentatorer frykter dessuten at herr Kirchner og fru Kirchner planlegger å la vervet rotere seg imellom i mange år framover. Argentinske presidenter kan bare sitte i to perioder etter hverandre.

Maktrotasjon

 

Selv om Nestor har vært svært populær og får æren for å ha trukket Argentina ut av den økonomiske hengemyra landet var i, og bare har sittet én periode, kan han nå komme tilbake om fire år og sitte i åtte nye.

Selv sier president Kirchner det slik:

- Hvorvidt man er president eller førstedame - eller førsteherre, som noen sier - hvilken rolle spiller det?  Det viktige er at Argentina fortsetter sin endringsprosess. Vi må tvinge oss selv framover, og både menn og kvinner må hjelpe til med Argentinas forvandling. 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt