Kinesisk vaskemiddelprodusent anklages for rasisme

En reklamefilm hvor en svart mann vaskes blendahvit, blir beskyldt for å spille på rasisme. Produsenten mener kritikerne overreagerer.

Kinesisk vaskemiddel

TVANGSVASK: I reklamefilmen stapper den kinesiske kvinnen sin mørkhudede beiler i vaskemaskinen.

Foto: Skjermdump Yoututbe

Reklamefilmen for tøyvaskmerket Qiaobi har spredd seg på nettet de siste dagene, men av litt andre årsaker enn produsenten så for seg.

I filmen får en kinesisk kvinne besøk av en svart mann. Kvinnen lokker ham flørtende til seg, men putter plutselig en vasketablett i munnen hans.

Deretter tvinges mannen inn i vaskemaskinen, og kvinnen setter seg på lokket mens maskinen går. Når vasken er ferdig, kommer en langt blekere mann ut av maskinen.

– Rasisme

Reklamen har naturlig nok vakt sterke reaksjoner verden over, av folk som opplever den som rasistisk.

Den engelskspråklige bloggen Shanghaiist mener reklamen er et uttrykk for hverdagsrasismen i Kina:

– Enhver utlending som noensinne har bodd i Kina, kan bekrefte at holdningene rundt rase og hudfarge er svært forskjellig fra hjemme. Selv med tidligere erfaringer kan dette landet fortsatt gjøre deg målløs.

Nettstedet Vox som også har omtalt saken, drar paralleller til markedsføringen av den siste Star Wars-filmen, hvor bildet av den svarte skuespilleren John Boyega ble gjort mindre fremtredende på den kinesiske filmplakaten.

Avfeier kritikken

En talsmann for vaskemiddelprodusenten Leishang sier til China Global Times at de ikke hadde rasistiske baktanker med reklamefilmen.

– Vi ønsket kun å promotere produktet, og tanken om rasisme har aldri slått oss, sier talsmannen til avisen.

– Utenlandske medier overreagerer kanskje litt.

I Kina har reklamen fått lite oppmerksomhet. Videoen er lagt ut på det populære nettstedet Youku hvor færre enn 2000 mennesker har sett den, skriver nyhetsbyrået AFP.

Reklamen er for øvrig påfallende lik en italiensk tv-reklame for vaskemiddelet Coloreria. Men i den filmen blir en hvit italiener forvandlet til en svart mann i maskinen, fordi som reklamen sier, «farget er bedre».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt