Kinesisk turist døde av koronaviruset i Frankrike

Franske helsemyndigheter bekrefter at en kinesisk turist er død som følge av koronaviruset. Dette er det første dødsfallet i Europa.

Denne artikkelen er over to dager gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Ifølge den franske helseministeren Agnes Buzyn dreier det seg om en 80 år gammel kinesisk statsborger.

Mannen kom til Frankrike 16. januar, og har siden 25. januar vært holdt i karantene på et sykehus i Paris etter at de første symptomene meldte seg.

Tilstanden etter sykehusinnleggelsen skal raskt ha blitt forverret, og de siste dagene har tilstanden vært kritisk. Han døde fredag ettermiddag på grunn av en alvorlig infeksjon i lungene, opplyste Buzyn på en pressekonferanse.

Mannen kommer fra Hubei-provinsen, hvor byen Wuhan som viruset har spredd seg fra ligger.

Den dødes 50 år gamle datter skal også være smittet av viruset, men helsepersonell opplyser at hun er på bedringens vei.

44 smittetilfeller i Europa

Frankrike har registrert 11 tilfeller av personer som er syke av covid-19. Dette inkluderer de to kinesiske turistene samt fire briter som ble smittet på skistedet Contamines-Montjoie.

Seks er fortsatt under behandling på sykehus, men ingen av dem er alvorlige syke, ifølge den franske helseministeren. I tillegg er tre personer erklært friskmeldt og sendt hjem.

Til sammen er det nå registrert over 67.000 syke verden over, ifølge Det europeiske senter for forebygging av og kontroll med sykdommer .

De aller fleste av tilfellene er i Kina. Antallet bekreftede smittede personer utenfor fastlands-Kina begrenser seg til mellom 500-600. 44 av dem er i Europa, de fleste i Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Viruset har så langt spredd seg til 27 land eller territorier utenom Kina.

I overkant av 1500 personer har mistet livet som følge av viruset. Fire av dem er utenfor Kina; Hongkong, Japan og Filippinene og nå altså Frankrike, det første landet utenfor Asia.

Bichat-sykehuset i Paris hvor noen av de som er smittet av covid-19-viruses holdes i karantene og behandles.

Den kinesiske turisten som er død, skal ha vært isolert ved sykehuset Hôptial Bichat i Paris siden 25. januar.

Foto: Christophe Archambault / AFP

Får forlate skipet

Amerikanske myndigheter har gitt beskjed om at de vil sette i gang evakuering av 380 amerikanske statsborgere som befinner seg på cruiseskipet «Diamond Princess».

Cruiseskipet med over 3700 passasjerer om bord har ligget i karantene utenfor Yokohama i Japan siden anløpet i forrige uke.

Skipet ble satt i karantene etter at det ble påvist smitte hos en passasjer som gikk i land i Hongkong.

285 passasjerer er nå bekreftet smittede, inkludert en karanteneoffiser, ifølge japanske helsemyndigheter. Smittespredningen på skipet er den mest omfattende utenfor Kina og flere passasjerer har rapportert om til dels paniske tilstander ettersom smitten har spredd seg.

Den japanske helseministeren opplyste lørdag morgen at 67 nye smittetilfeller om bord er registrert.

Hør podkasten Krig og fred:

De 380 amerikanerne vil bli fløyet fra Japan i to spesialinnleide fly. Før avreise må de gjennomgå helsesjekk og får noen av dem påvist korona-smitte må de forbli i Japan. Når resten ankommer USA venter nye to uker i isolasjon.

Evakueringen skal skje i samarbeid med japanske myndigheter. Sistnevnte sier de er takknemlig for at USA er villig til å hente ut de amerikanske passasjerene fra skipet, og håper dette letter presset på det japanske helsepersonellet om bord.

En japansk tjenestemann sa på en pressekonferanse om situasjonen lørdag at de håper andre land følger USAs eksempel.

Nye tester av passasjerene vil bli satt i gang 18. februar, og forhåpentligvis kan de første passasjerene forlate skipet den 21. februar. Etter at skipet er tømt, vil mannskapet bli satt i karantene.

Cruiseskipet Diamond Princess i karantene ved havnen i Yokohama i Japan.

«Diamond Princess» har ligget i karantene i havnen i Yokohama i en uke.

Foto: Jae C. Hong / AP

Skal vinne krigen

Samtidig sier Kinas utenriksminister Wang Yi, som er på den internasjonale sikkerhetskonferansen i München, at Kina fortsatt vil bekjempe spredningen av covid-19-viruset med alle midler de har til rådighet.

– President Xi Jinping har erklært krig mot epidemien, statsministeren har besøkt Wuhan og sett arbeidet som gjøres der, og hele nasjonen kjemper med selvoppofrelse, sier Wang.

– Vitenskapsfolk og forskere jobber dag og natt. Byggearbeidere sto på døgnet rundt for å bygge et nytt sykehus på under 15 dager, og lokale helsearbeidere lar ikke kulda hindre dem i å sikre at alle får tilsyn, påpekte utenriksministeren.

Kinesiske myndigheter gav i dag beskjed om at pengesedler og mynter i omløp skal desinfiseres, for å hindre smittespredning.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

Status Norge

Sist oppdatert: 06.04.2020
5758
Smittet
313
Innlagt
75
Døde

SISTE NYTT

Siste nytt