Kinesisk mann dømt til døden for dokumentlekkasje

En kinesisk mann er dømt til døden for å ha lekket over 150.000 hemmeligstemplede dokumenter til en fremmed makt.

Zhongnanhai

Kinesiske myndigheter mener den tidligere datateknikeren har påført kommunistpartiet «uendelig skade». Her fra hovedkvarteret Zhongnanhai i Beijing.

Foto: Guang Niu / Reuters

Ifølge den statlige kringkasteren CCTV jobbet datateknikeren Huang Yu for et kinesisk departement som drev med kryptering og håndterte statshemmeligheter.

Han var imidlertid en dårlig ansatt, og fikk sparken, melder TV-kanalen ifølge AP.

Huang skal ha kontaktet en utenlandsk etterretningstjeneste og tilbudt dem å kjøpe dokumenter han hadde samlet inn før han fikk sparken.

Deretter skal han ha møtt etterretningsagenter i Sørøst-Asia og Hongkong, og levert fra seg 150.000 dokumenter med hemmeligstemplet informasjon om Kinas kommunistparti, regjeringen og militæret.

– Tjente millioner

I perioden 2002 til 2011 skal han ha fått nærmere seks millioner kroner for dokumentene.

Han ble til slutt avslørt av den hyppige reisingen og den plutselige rikdommen, skriver AP.

Ifølge CCTV har Huang forårsaket «uendelig skade» ved å avsløre detaljer rundt den krypterte kommunikasjonen mellom flere departementer, militæret og finanssektoren.

Ettersom han var arbeidsløs, gikk han etter hvert tom for dokumenter. Da skal han ha bedt kona og svigerbroren, som også jobbet for regjeringen, om å skaffe flere.

Huangs kone ble dømt til fem års fengsel, og broren til tre års fengsel.

Sikkerhetskampanje

Ifølge The Guardian er det høyst uvanlig at kinesiske medier forteller om slike saker, men myndighetene har nylig innledet en kampanje for å øke bevisstheten rundt den nasjonale sikkerheten.

CCTV viste et opptak av ham der han advarer andre mot å hjelpe utenlandske spioner, og oppfordrer utro tjenere til å melde seg for myndighetene.

Det er ikke kjent når rettssaken fant sted eller om Huang fortsatt er i live.

29 av Huangs tidligere kolleger har fått administrative straffer for å ikke ha sikret den hemmelige informasjonen godt nok.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt