Hopp til innhold

Kinesisk gutt født fire år etter at foreldrene døde i bilulykke

Besteforeldrene til kinesiske Tiantian har etter en lang juridisk kamp vunnet retten til å ha omsorg for sitt barnebarn. Gutten er et resultat av embryoer foreldrene frøs ned før de døde i en bilulykke.

Vurdering av embryo ved bruk av Embryoscope

I Kina er det forbudt for en kvinne å bære frem og føde et barn for et annet par eller andre som skal være barnets juridiske og sosiale foreldre. Men besteforeldrene til lille Tiantian fant likevel en løsning. (ILLUSTRASJONSBILDE)

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I desember i fjor kom en gutt til verden i Guangzhou i Kina ved hjelp av en surrogatmor. Hans mormor gav han navnet Tiantian, som betyr «søt».

– Tiantian har øynene til min datter, men ellers ser han ut som sin far, forteller Hu Xinxian til Beijing News.

Foreldrene til gutten, Shen Jie og Liu Xi, hadde vært gift i to år da de bestemte seg for å søke hjelp for å bli gravide. Løsningen ble assistert befruktning. Paret fikk fryst ned befruktede egg som så skulle settes inn hos mor.

I mars 2013, bare fem dager før et befruktet egg fra var planlagt satt inn hos Liu Xi, døde paret i en bilulykke i Jiangsu-provinsen.

Besteforeldrenes kamp

Ifølge BBC ble embryoene på ulykkestidspunktet lagret på en tank i minus 196 grader ved et sykehus i Nanjing. Etter det startet de fire besteforeldrene en vanskelig juridisk kamp for å få lov til å bruke embryoene.

Etter tre år i rettssystemet vant besteforeldrene frem med sin sak og begynte jakten på en surrogatmor. I Kina er det forbudt for en kvinne å bære frem og føde et barn for et annet par eller en annen person som skal være barnets juridiske og sosiale foreldre.

Løsningen ble å se til Laos, hvor surrogati er lovlig.

Fertility Treatment Risks

Embryoene var på ulykkestidspunktet lagret på en tank i minus 196 grader ved et sykehus i Nanjing i Kina. (ILLUSTRASJONSBILDE)

Foto: Richard Drew / Ap

Kjørte fra Kina til Laos

Neste utfordring var å komme seg til Laos. Ingen flyselskap ønsket å frakte tanken med flytende nitrogen og embryoer. De kommende besteforeldrene hadde ikke noe annet valg enn å sette seg i bilen og kjøre fra Kina til Laos.

Her ble et embryo satt inn hos en kvinne fra Laos. Knappe ni måneder senere reiste kvinnen til Kina på turistvisum og fødte en gutt.

Besteforeldrene måtte avgi DNA-tester for å bevise at gutten var i deres slekt, men nå er Tiantian blitt 100 dager gammel og besteforeldrene gleder seg over å ha fått et barnebarn.

En gang i fremtiden ønsker besteforeldrene å fortelle Tiantian om hvordan han er kommet til verden.

– Denne guttens skjebne var trist da han ankom verden. Andre barn har mødre og fedre, men ikke han. I fremtiden vil vi absolutt fortelle ham hvordan han kom til verden, vi kan ikke noe annet valg, sier bestefar Shen Xinan, ifølge The Guardian.

Les også:

SISTE NYTT

Siste nytt