Hopp til innhold

Kinesisk eksgeneral advarer Nord-Korea

Nord-Korea er på egen hånd dersom landet kollapser eller starter en krig. Det sier en tidligere general i den kinesiske frigjøringshæren.

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un inspiserer en flyøvelse

Forholdet mellom vennene Kina og Nord-Korea er på et historisk lavnivå. Kim Jong-un kan ikke regne med kinesisk støtte dersom landet starter en krig, hevder tidligere general.

Foto: KCNA / Afp

– Dette er en advarsel til Nord-Korea mot å gjøre noe provoserende, sier Henrik Stålhane Hiim. Han er doktorgradsstudent ved Institutt for Forsvarsstudier.

Den kinesiske advarselen ble presentert i den kinesiske avisen Global Times, av Wang Hongguan, som er tidligere nestkommanderende i militæret i Nanjing-regionen.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av nylige kraftsalver fra Nord-Korea mot omverdenen, der det blant annet trues med nye rakettoppskytinger.

Det er faren for å bli stilt for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) som har trigget nye raseriutbrudd fra Nord-Korea.

Les også: Nord-Korea truer med atomprøvesprengning etter FN-kritikk

Les også: FN skal overvåke Nord-Korea

«Katastrofale konsekvenser»

Pyongyang truer med «katastrofale konsekvenser» for land som støtter den nylige FN-resolusjonen om at sikkerhetsrådet vurderer å melde Nord-Korea inn for ICC.

Japan, Sør-Korea og USA er Nord-Koreas hovedmål.

– Kina ønsker ikke at Nord-Korea skal øke spenningen, og særlig ikke at de skal gjennomføre en ny test. Advarsler i mediene av denne typen kan trolig forstås som en måtte å signalisere dette tydelig til Nord-Korea, sier Hiim og viser til uttalelsen fra Wang.

Les også: – Nord-Korea avfyrer kortdistanseraketter

Kina frykter å bli trukket inn i en konflikt der USA er motpart, for i rapporten til den amerikanske kongressen, ser Beijing på USA som den største trusselen i Nordøst-Asia.

Samtidig konkluderer rapporten med at Kim Jong-Uns regime potensielt utgjør den største faren når det gjelder Kinas forhold til USA..

– Å holde Nord-Korea stabilt er fortsatt klart viktigst for kineserne, ikke minst i en setting der de opplever å være under økende press fra USA og deres allierte. Kina ønsker ikke et gjenforent Korea med amerikansk militær tilstedeværelse på dørstokken, sier Hiim.

Ikke vennskap for enhver pris

– Kina har ikke behov for å antenne en brann og bli brent. Den som provoserer frem en storbrann har ansvaret for det selv, uttaler Wang.

I sitt innlegg gjør Wang det klart at Kina absolutt ikke ønsker en høyspent situasjon i Nordøst-Asia, og at solidaritet med nabolandet ikke gjelder for enhver pris.

– Vi har ikke lengre en sosialistleir. Det er ikke nødvendig for den unge kinesiske generasjonen å kjempe en krig for et annet land, skriver Wang.

Les også: FN: FN: – Forbrytelsene i Nord-Korea er slående like nazistenes grusomheter

Kineserne støttet nabolandet i den tre år lange Koreakrigen i 1950-53, mens Sør-Korea hadde amerikanerne på sin side.

Kina har lenge vært Nord-Koreas sterkeste allierte og venn. Men, verden har forandret seg mye siden Koreakrigen, og utspillet fra general Wang Hongguan er et tegn på at Kinas tålmodighet med nabolandet er på bristepunktet.

Forholdet mellom nabolandene er dårligere enn på mange tiår. Det konkluderer en rapport til den amerikanske kongressen, som ble gjengitt i The Washington Free Beacon.

– Dersom Nord-Korea virkelig kollapser, kan ikke engang Kina redde landet, sier Wang.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un med kvinnelige piloter

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un med to kvinnelige piloter. Hans politikk er ikke populær i nabolandet.

Foto: KCNA / Afp

Frustrerte venner

– Kina misliker denne typen kritikk, og særlig fra militære ledere, i og med at Frigjøringshæren (PLA) tradisjonelt har vært en støttespiller for Nord-Korea, sier Hiim.

Han understreker at artikler i Global Times ikke må tolkes som en offisiell holdning fra kinesiske myndigheter. Avisen er likevel tett knyttet til Kommunispartiet og slike artikler kan gi et viktig signal.

Nordkoreanerne er heller ikke veldig begeistret over sine naboer, som de beskriver som «dominerende og nedlatende».

Kina har lenge ønsket at nabolandet følger i dets fotspor, innfører reformer og åpner opp. Nord-Korea er på sin side overbevist om at USA har en militær plan, og velger derfor å bruke alle ressurser på å væpne seg til tennene, med mindre det motsatte blir bevist.

Artikkelen fortsetter under bildet

En nordkoreansk soldat på grensen til Sør-Korea

Nord-Korea blir mer og mer isolert, nå også fra Kina.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Kina har likevel ikke, og kommer ikke til å forlate Nord-Korea, mener Hiim.

Han forklarer at politikken med å yte betydelig økonomisk støtte til Nord-Korea fortsetter, og selv om Kina ved noen anledninger har strammet litt inn, er de langt fra å kutte den økonomiske livslinja.

– Når det gjelder Nord-Korea vil Beijing «støtte det som bør støttes og være imot det vi burde vær imot». Kina vil verken smiske med eller forlate Nord-Korea, sier Wang.

SISTE NYTT

Siste nytt