Hopp til innhold

Kinesisk by forbyr katt og hund på menyen

Byen Shenzhen er den første kinesiske byen som legger ned forbud mot å selge og spise katte- og hundekjøtt i kjølvannet av koronautbruddet.

Hunder i bur

AV MENYEN: Hunder i et bur utenfor hundemarkedet i Yulin i Kina i 2015. Under den lokale, omstridte festivalen selges noen hunder som kjæledyr og andre som kjøtt.

Foto: KIM KYUNG-HOON

Koronaviruset, som nå har sendt verden ut i en helsekrise, ble sporet tilbake til et matmarked i den kinesiske byen Wuhan. Der ble det solgt ville dyr som pangoliner, flaggermus, slanger og desmerkatt.

Det er antatt at viruset smittet fra ville dyr på matmarkedet til mennesker og utviklet seg til en pandemi.

Kinesiske myndigheter la i slutten av februar ned et midlertidig forbud mot salg av ville dyr for å hindre ny smittespredning.

Nå har byen Shenzhen tatt forbudet ett skritt lenger. I tillegg til å forby slanger, øgler og andre ville dyr, vil det fra 1. mai også være forbudt å spise hunder og katter, som lenge har vært ansett som en lokal spesialitet, skriver nyhetsbyrået AP.

Kina og hund som mat

MIDDAG: Kinesere spiser hundekjøtt under festivalen i Yulin i 2015. De fleste kinesere i dag vil heller ha hund som kjæledyr enn middag.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

De fleste kinesere spiser ikke hund

I tillegg til å forhindre fremtidige epidemier, begrunner myndighetene forbudet med at det også er av humanitære årsaker.

– Hunder og katter har etablert et mye tettere forhold til mennesker som kjæledyr enn andre dyr. Å forby konsumering av hunder, katter og andre dyr er vanlig i utviklede land og i Hongkong og Taiwan, heter det i begrunnelsen.

– Forbudet svarer også på kravet om en humanitær sivilisasjon, fortsatte skrivet.

Å spise hund er ikke veldig utbredt i Kina i dag. De fleste kinesere oppgir at de aldri har spist hundekjøtt, og at de heller ikke ønsker å gjøre det, ifølge BBC.

Dyrevernsgruppa Humane Society International anslår at rundt 30 millioner hunder årlig ender opp som mat i Asia. Rundt 10 millioner av disse havner ifølge dyrevernerne på kinesiske matfat.

Galletapping fra bjørn

I BUR: En ansatt i et firma som driver med tradisjonell medisin i Kina gjør seg klar for å tappe galle fra en bjørn i bur.

Foto: STR / AFP

Kritiserer bruk av bjørnegalle til koronapasienter

– Det er en økende, urban middelklasse i Kina som er motstandere. De ser i likhet med oss på hunder og katter som kjæledyr. Kina er også under stort press internasjonalt, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen til NRK.

Hun håper forbudet i den store byen Shenzhen skal gjøre det lettere for andre byer å følge etter.

Live Kleveland

OPTIMIST: Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, håper forbudet i den store byen Shenzhen skal gjøre det lettere for andre byer å også innføre forbud mot å spise hunder og katter.

Foto: Dyrevernalliansen

– Det verste er ikke at hunder og katter blir spist, men hvordan de blir behandlet før. Det har vært filmavsløringer av dyr som oppbevares i trange bur så de ikke kan bevege seg og at de blir skåldet levende. Ubeskrivelig dyremishandling har blitt dokumentert, sier hun.

Dyreaktivister hyller forbudet, men er kritiske til at det fortsatt er lov til å bruke ville dyr i tradisjonell kinesisk medisin.

Kina har godkjent bruk av galle fra bjørner til behandling av pasienter som er kritisk syke av koronaviruset. Medisinen har så langt ikke vist å ha noen effekt, skriver nyhetsbyrået AFP.

Dyrevernere kaller bruken av bjørnegalle til medisin for både «tragisk og ironisk», gitt at det nye koronaviruset trolig oppstod fra ville dyr.

De påpeker at praksisen med å trekke ut galle fra levende bjørner i små bur er svært smertefull for dyra.

SISTE NYTT

Siste nytt